Érdekességek

Biciklitárolók ezrei épülhetnek

A környezetére vigyázni akaró és a fenntarthatóság eszméjében elkötelezett társadalomnak kitüntetett figyelmet kell adnia a kerékpározásnak, a kerékpáros társadalomnak, fejlődésének. A franciák ezen dolgoznak.

A FUBICY, azaz a kerékpárt használók szövetsége a napokban koncepciótervet adott ki a kerékpár használatával kapcsolatos jövőbeni beruházásokra.

A „hol legyen” kérdésére kereste a szövetség a választ és látszólag logikus feleletet adott, egyebek között leszögezve: 2015 elejétől kötelező törvénynek kell lennie már arról is, hogy az irodáknak(munkahelyeknek) meglévő ingatlanaiban ott legyen az a tárolóhely, amit a FUBICY egyébként az egész országban már megépült vagy még vagy eztán épülő minden közösségi ingatlanra javasol.

Mint a javaslatot ismertető actu-environnement.com portál ismertetéséből kiderül:  a törvény és a vele kapcsolatos intézkedések mellett a terv már a jelenlegi szabályozások betartására is inti az érintetteket, a kapcsolódó műszaki megoldásokra tesz javaslatot. Ezek vonatkoznak az építőművészeti megoldásoktól az alkalmazandó anyagokra épp úgy, miként a lopások elleni lépésekre, kiindulva az eddigi esetekből, tapasztalatokból.

Felhívja a figyelmet, hogy idén július 1-től minden új közösségi épületre, azaz lakóházra, irodára vonatkozó építési engedély feltétele olyan infrastrukturális megoldás a biciklitárolókra, hogy azoknak legyen tetőzete, világítása, könnyen hozzáférhetők legyenek, legyenek ellátva biztonsági zárral, legyenek benne a biciklik vázának vagy kerekének rögzítésére szolgáló megoldások és a tároló területe pedig alkalmazkodjon az épület jellegéhez, irodáknál az emeletek számához.