Érdekességek

Nike GS: focicsuka ricinusmagból és újrahasznosított műanyagból

A Nike a ricinusbokor termését és újrahasznosított műanyagpalackokat is felhasznál az új focicipő gyártásában. Az eredmény: a cég eddigi legkönnyebb és legzöldebb lábbelije. A GS-t csak online lehet majd megvásárolni, és korlátozott számban készül.

A cég állítása szerint a GS a vállalat történetének eddigi legkörnyezetbarátabb terméke, és ez a felhasznált anyagoknak és a gyártási folyamatnak egyaránt köszönhető. A pehelysúlyú cipő mindössze 160 grammot nyom, ezzel a Nike legkönnyebb és leggyorsabb terméke.

A GS nyelvének, bélésének és fűzőjének több mint 70 százalékát poliészterből és újrahasznosított vizes palackokból állítják elő. A cipő talpbetéte egy különleges anyagból készül, mely a Pebax®Renu névre hallgat, és 97 százalékban a ricinusbokor magjából készül. Utóbbi 50 százalékban megújuló alapanyagnak számít.

A GS gyártása 35 százalékkal kevesebb szén-dioxiddal terheli a környezetet, köszönhetően a felhasznált alapanyagoknak, és annak, hogy a ricinusbokor sokkal kevesebb vizet igényel, mint a cipőgyártáshoz használt egyéb növényi rostok. Arról nem beszélve, hogy a stopli kemikáliáktól mentes.

A ricinusmagvak másik nagy előnye, hogy használatukkal jelentősen csökkent a stopli súlya: a GS 15 százalékkal könnyebb, mint hagyományos társai.

A Nike augusztus 15-én kezdi meg a GS forgalmazását, és csak online lesz megvásárolható: a cég 2012 párat dob piacra mintegy 300 dolláros áron.

Fotó:Nike