Érdekességek

Nigéria jó útra tér

Az ENSZ üdvözölte Nigéria kormányának döntését, amely elkötelezte magát az Ogoniland országrészt érintő súlyos olajszennyezés felszámolása mellett. Nigéria egy hónapja jelentette be, hogy végrehajtja az ENSZ által javasolt intézkedéseket.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja egy átfogó felmérésre hivatkozva egy évvel ezelőtt hívta fel Nigéria vezetőinek figyelmét az ötven éve zajló, fenntarthatatlan olajkitermelés okozta negatív közegészségügyi hatásokra és a környezeti károkra. A 14 hónapig tartó vizsgálat során a kutatók több mint kétszáz helyszínen négyezer talaj- és vízmintát vettek, 23 ezer helyi lakossal készítettek interjút és ötezer orvosi feljegyzést elemeztek, amelyek segítségével megállapították, hogy az ogonilandi szennyezés sokkal súlyosabb, mint korábban feltételezték.

Az ENSZ értékelése hangsúlyozta, hogy gyors lépésekre van szükség a további szennyezés megakadályozása érdekében, illetve hogy a terület regenerációja akár 25–30 évig is eltarthat, ezért a nigériai kormánynak hosszú távú pénzügyi stratégiát kell kidolgoznia a költségek fedezésére.