Érdekességek

Buktatták a bio termékeket a Stanford kutatói

Már évtizedeket felölelő vizsgálatok alapján vonták le a következtetést, megjegyezve: azt sem sikerült igazolni, hogy a veszélyes E.coli baktérium jelenléte is mérhetően kisebb lenne a bioélelmiszerekben. A hagyományos élelmiszerek ugyan több növényvédő szert tartalmazhatnak, de ezek mennyisége jellemzően akkora, hogy nem jelent érdemi veszélyt a fogyasztóira (ez esetben nem éri el az amerikai hatóságok által megszabott határértéket).

A kutatók felfedezése vélhetően nagy vitákat vált majd ki, elsősorban azért, mert a bioélelmiszereket az egészséget jobban védő állítólagos hatásukra is hivatkozva árusítják érezhetően drágábban.

Mindazonáltal a biotermesztésre különböző szigorú feltételeket állapítanak meg, amelyek teljesítése és annak ellenőrzése többletköltséggel járhat. Ennek ellenére a bio fokozatosan piaci teret nyer, mert az ilyen termékek vásárlóit erősen motiválja, hogy ezen termékek bizonyos anyagoktól mentesek és több termék esetében kimutattak régebbi vizsgálatok a bio javára még egészségügyi előnyöket is. Az organikus tej esetében például azt, hogy több, a keringési rendszerre kedvező hatású Omega 3 zsírsavat tartalmaz, mint a nem bio tej. Az organikus élelmiszerek jellemzően nagyobb mennyiségben tartalmaznak fenol-vegyületeket, márpedig azok hozzájárulhatnak a rák megelőzéséhez.

A Stanford kutatóinak következtetéseit ismertető The New York Times című lap szerint az egyetem emberei bio címen minden élelmiszert egy „vizsgálati kalap” alá vontak, jóllehet egyes termékek vizsgálatánál már más kutatások rámutattak a bio termékek egészséggel kapcsolatos előnyeire.