Érdekességek

Az ételt meg kell enni

A vendéglátóipar megkezdte az unortodox harcot az ételmaradék ellen. A dolgot ugyanis – alig vitathatóan - sokan a gyökerénél próbálják megragadni.

Ez alatt az kell érteni, hogy már az étteremben igyekeznek elejét venni a kidobandó maradék keletkezésének.

Ázsiából indult el, pár évvel ezelőtt egy kezdeményezés: aki teljes adagot rendel, de több mint a felét otthagyja, azt állítólag Japán több éttermében többletköltség fizetésére kérik fel, mondhatni egy emelt adót számítanak fel a rendelt ételre.

Más kérdés, ha az illető a maradékot hazaviszi. Ezzel közvetve bátorítják is erre, remélve, hogy az elkészített ételt végül maradéktalanul elfogyasztják majd.

Ausztráliában már módosítva vették át az ételmaradék felszámolását célzó módszert: ott éppenséggel csökkentik a rendelt étel után felszámolt adót, ha a kedves vendég teljesen „üresre ette” a tányérját – olvasható a bioalaune.com blogon.

Az óvatosabb vendéglátósok mindazonáltal egyre szélesebb körben alkalmazzák a féladagos rendszert, ami számos élelmiszer elszabaduló ára és a mind nagyobb összegű éttermi számlák világában racionális, tudatos fogyasztásra nevelő eljárás, és a természeti környezetre is áldásos. Csak az étterem forgalma bánhatja kicsit…