Érdekességek

Környezetbarát karácsonyt ajánl a Huffington

A karácsony közeledtével megszólalnak a „zöld” hangok és már nem csupán a nemrég még erejük teljében lévő karácsonyfák szomorú utóélete miatt aggódnak, hanem az ajándékozással járó régi szokások miatt is.

A Huffington Post vezető nemzetközi közösségi lap „Zöld”, azaz környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó posztjainak egyike elmondja, milyen szempontokra kell figyelni a természet- és környezetbarát ajándékozásnál. Mint írja: ma már mindenki megtalálhatja – legalábbis az USA-ban – a megajándékozottak számára szánt öko-barát termékeket.

Mindenek előtt azonban felhívja a figyelmet: felmérések szerint az ilyen nagy ünnepek alkalmával a háztartási hulladék legalább a negyedével gyarapodik, amely jelenség ellen cselekedni kell.

A poszt szerzője szerint az amerikaiak évente 4 millió tonna csomagolóanyagot gyömöszölnek a szemetesládákba, a becslések szerint tehát a karácsony az Egyesült Államokban egymillió tonnányi hulladékot termel, csak ezen hulladékféléből.

Nem véletlen, hogy sokan már a mérsékeltebb ajándékozás szokását szeretnék bevezetni. A teljesen környezettudatosak szerint a legideálisabb a „nem materiális” ajándék, jóllehet a környezetbarát ajándékok aránya növekszik, ezek népszerűsítésére külön szervezetek léteznek már és maguk a termékgyártók is tesznek erőfeszítéseket környezetbarát választékuk szélesítésére.

Kiderül a példaként felsorolt ajándékokról, hogy van a szójabab proteint tartalmazó szálainak és organikus gyapotnak a keverékéből készült ruha egészen kicsiknek, teljesen újrahasznosított anyagokból készült női táska, aminek pántja a repülőgépeken már nem használt biztonsági övből készült, kenderből készített pénztárcák, szójaviasz-gyertyák. Ha whiskyt veszünk, akkor már a márkás lepárlók kínálatában felfedezünk organikus termékeket, ha mobiltelefont akarunk ajándékozni, akkor érdemes az LG Viper 4G LTE modelljére gondolni, amelyet felerészt reciklált plasztik alkot és energiatakarékos töltője van.

De van teljesen reciklált anyagból készült játék kutyusnak, teljesen reciklált anyagú karácsonyfa-dísz, környezetbarát anyagokból készült konyhafelszerelés-csomag egészséges táplálékok leírását tartalmazó könyvekkel. Végül a cikk ajánlja, hogy ha már TV-készüléket veszünk, akkor feltétlenül keressük a „környezettudatos” berendezéseket, mert van, amelyik csupán évi 73 kWh áramot használ.