Érdekességek

Veszélyesek a divatos ruhák

2013.01.08. - 10:25  |  Nincs hozzászólás

A Greenpeace szerint a vezető divatcégek ruháiban lévő veszélyes anyagok a környezetbe kijutva hormonzavarokat vagy akár daganatos megbetegedéseket kiváltó anyagokká bomlanak. A környezetvédő szervezet 141 ruhadarabot vásárolt a világ 27 országában, köztük négyet Magyarországon.

A vizsgálat során 20 divatmárka, köztük az Armani, a Levi’s és a Calvin Klein ruháiban talált veszélyes vegyületeket. A Zara termékeiben a hormonális rendszer működését megzavaró, illetve rákkeltő hatású anyagok is voltak.

A vizsgált ruhák kétharmadában találtak káros anyagokat. A kutatás fõ tanulsága, hogy a vizsgált divatmárkák egyes ruháiban megtalálhatóak a nonil-fenol-etoxilátok (NPE-vegyületek), amelyek magas koncentrációban károsítják a hormonrendszert. Más kémiai anyagokat is azonosítottak, például négy termékben voltak kimutathatóak magas koncentrációban ftalátok, míg a Zara két termékében az azofestékekhez használt rákkeltő aminok nyomait fedezték fel. A vizsgálat során több termékben még további veszélyt jelenthető ipari adalékanyagot is találtak.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője elmondta: „Magyarországon négy terméket vizsgáltunk. Ezek közül egyedül a H&M bugyija nem tartalmazott kimutatható mennyiségben káros anyagot. A C&A póló kis mennyiségben tartalmazott hormonrendszerre veszélyes nonil-fenol-etoxilátokat és ftalátokat. A Diesel pólóban ftalátokat mutatott ki a Greenpeace vizsgálata. A Zara Pakisztánból származó gyermek farmerje egyszerre tartalmazott hormonkárosító nonil-fenol-etoxilátokat és festékekből származó rákkeltő aminokat. A világszerte vizsgált 141 termékből csupán két Zara termék tartalmazott rákkeltő aminokat, bár az uniós jogszabály határértékénél kevesebbet. A vezető divatcégek veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó ruhákat árusítanak, melyek világszerte szennyezik a vizeinket mind a gyártás, mind a mosások során. A textilipar a világ élővizeit továbbra is a saját szennyvízcsatornájaként használja. Pedig fölöslegesen: a ruháinkat veszélyes vegyi anyagok nélkül is el lehet készíteni.”

Martin Hojsik, a Greenpeace International Detox kampányának koordinátora hozzátette: „Mind a vásárlók, mind pedig a gyárak környékén élõk számára elfogadhatatlan, hogy több Zara termékben is kimutatott a teszt olyan anyagokat, amelyek rákkeltõek vagy hormonzavarokat okoznak. A Zarának mint a világ legnagyobb kiskereskedelmi ruhaforgalmazójának azonnali, gyors, hatékony és átlátható lépésekkel kell részt vennie a ruhaipar méregtelenítését célul tűző Detox kampányban”.

A Greenpeace azt követeli a divatcégektől, hogy kötelezzék el magukat a veszélyes anyagok 2020-ig történő teljes kiváltására. Ezt már megtette a Puma, az Adidas, a Nike, a C&A, a H&M és a Marks&Spencer. A vállalatok felelőssége, hogy a beszállítóik is felhagyjanak a veszélyes anyagok használatával.

Mit tehetünk mi vásárlók? Mielőtt újabb darabbal bővítenénk ruhatárunkat, gondoljuk meg, valóban szükségünk van-e rá vagy csak a szekrényünket és a pénztárcánkat terheljük? Ha mégis muszáj valamilyen ruhaneműre költenünk, alaposan tájékozódjunk arról, hol tudunk biztonságos termékeket vásárolni.

Az eredeti cikk a Greenpeace honlapján érhető el.

Forrás: http://www.levego.hu/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »