Érdekességek

Kutatáskoordináció az energiaátállás sikeréért

Ennek okán vetette fel az ország oktatásért és kutatásért felelős új szakminisztere, Johanna Wanka, hogy egy úgynevezett nemzeti kutatási platformot kellene létrehozni, melynek „asztalára” az energiaügyi kérdések kutatásában résztvevő valamennyi szereplő „letenné legjobb elképzeléseit”, azaz összehoznák a jelenlegi kutatási témákat és ötleteket, mert ezzel nem csupán időben ismerhetnék fel a kihívásokat, de gyorsan is tudnának azokra választ adni.

Jelenleg ugyanis időbeli elcsúszások vannak ezen a téren, azaz javítani kell az energiával kapcsolatos kutatásoknál a párbeszédet, másként szólva jobb koordinációt kell a kutatások részére biztosítani.

Három fő eleme lenne az említett platform révén megvalósuló összehangolt kutatásnak. Az egyik a „Jövő energiarendszerei”, amelynek kutatásában elsősorban maga Németország tudományos akadémiáié lenne a fő szerep.

A második területnek az „energiaforradalom kutatási fóruma” címet adták és ahol az ország szövetségi oktatás- és kutatásügyi minisztériuma lenne a fő koordinátor a gazdasági és környezetvédelmi tárcával, illetve azokkal a kutatást is végző szervezetekkel, amelyek az energetikai forradalomban tevékenykednek, beleértve a kormányzat, az üzleti és a civil szféra e területen tevékenykedő vezető szakértőit.

A harmadik eleme a nagy kutatóintézetek, illetve a felsőfokú oktatási egységek kutatási részlegeinek képviselőiből állna. A cél az lenne, hogy a társintézeteknél kialakított kutatási projekteket megismerve ezek is meghatározhatnák felelősségi területeiket, amikor az energetikai kutatásokkal foglalkoznak.