Érdekességek

Környezettudatos könyvesbolt

A kis terek berendezése mindig méltó kihívást biztosított a tervezőknek, legyen szó lakó- vagy kereskedelmi helyiségekről. A most bemutatott könyvesbolt számos újrahasznosított anyag felhasználásával használta ki maximálisan a rendelkezésükre álló teret.

A New Yorkban található Van Alen könyvesbolt kialakítása nem véletlenül ennyire egyedi, ugyanis alapvetően építészeti és design könyvekre szakosodtak.

A hagyományos üzletekhez képest apró, 400 m2-es térben a leleményes építészek az áruk kihelyezésén és tárolásán túl olvasó térségeket, és rendezvények számára egy lépcsőzetes „mini-amfiteátrumot” is kialakítottak.

A bolt berendezése nagyrészt újrahasznosított anyagok kreatív felhasználásából lett kialakítva. Egyik ilyen érdekes megoldás a mennyezethez és oldalfalhoz csavarozott tömör fa ajtók, amik biztonságos ülőhelyet nyújtanak akár 30 főnek. Az ajtókat egy vállalat adományozta a boltnak, akik lebontott épületek anyagait használják fel vagy értékesítik tovább.

A bolt működteti továbbá a Van Alen Institute non-profit szervezetet is, amely a nyilvános vitát és környezettudatosságot hivatott terjeszteni az építészet körében.

Forrás: http://www.treehugger.com