Érdekességek

Autómentes város Amerikában

Létezik egy hely Amerikában, ahol az autók mai napig be vannak tiltva, mint közlekedési eszköz. Ez azonban egyáltalán nem nehezíti meg a helyzetüket, sőt így érzik magukat egészségesnek és nyugodtnak.

Mikor bemutatták az első autómodelleket, kevesen gondolták volna, hogy egy nap az egész világon ilyen óriási mértékben terjednek majd el, sőt az akkor még zajos járműveket sok városból ki is tiltották. Természetesen ezeket a korlátozásokat idővel feloldották, és hamarosan egész Amerikában elterjedtek a négykerekűek – a mai napig fennmaradt azonban egy hely az Egyesült Államokban, a Mackinac Island, ahol az autók 1989 óta be vannak tiltva.

A tengerparti kisváros mindig is kiváló helyszínt biztosított a pihentető kiruccanásokhoz, így amikor megjelentek az első hangos autók, a szigetlakók számára nyilvánvalóvá vált, a találmány nem nekik való. Ezt a hozzáállást azóta is tartják, így pár sürgősségi járművön kívül a mai napig nem lehet találkozni egyetlen autóval sem, a közlekedés kizárólag gyaloglásra, lovas kocsikra és természetesen kerékpározásra korlátozódik.

Bár számunkra szinte elképzelhetetlenek az utak autók nélkül, az ottaniak véltig állítják, mennyivel egyszerűbb és jobb így az élet. A levegő tisztább, kevesebb a baleset, a sziget lakói egészségesebbek a rendszeres testmozgás miatt, az emberek egyenlőbbnek érzik a társadalmi viszonyokat, valamint nagy összegeket spórolnak meg.

A szigetre látogatók úgy érezhetik magukat, mintha időutazáson vennének részt, hiszen Amerikában már a mindennapi élet részévé vált a forgalom miatti állandó zaj, valamint a zsúfolt parkolóhelyek és nagy mennyiségű kipufogógáz. A Mackinac Island több azonban puszta történelmi visszatekintésnél, hanem bepillantást enged egy alternatív világba, mely mentesül a mechanikus eszközök térnyerésétől.

Forrás: http://www.treehugger.com/