Érdekességek

Magyar újrahasznosító művészek kiállítása

Sokat hallunk külföldi művészekről, akik hulladékokból és egyéb újrahasznosítható anyagokból készítenek színvonalas műalkotásokat. De vajon tudunk-e róla, hogy hazánkban is számos művész foglalkozik hasonlóval, akiknek ebben a hónapban a Miskolci Galériában van közös kiállításuk.

A kiállítás kurátora, Hankó Gergely így nyilatkozott a példamutató kiállításról:

“Az egyik legszembeötlőbb XXI. századi problémakör a hulladék, aminek eredője a túlnépesedés, a globalizáció és az értékrendekben létrejött torzulás. A hulladékból művészet (recycling art; RE-design) azonban felhívja a figyelmet fogyasztási szokásaink árnyoldalaira: a pazarlásra, a szemetelésre, a felelőtlen rövidtávú gondolkodásra.

A magyar újrahasznosító művészek érdekes és sokszínű tevékenysége külföldön is nagyon népszerű, szabadalmaik, alkotásaik világszerte ismertek, gondoljunk csak Terbe János karton bútoraira, Türkoglu Ipek bringás táskáira, vagy Szabó Eszter Ágnes Random Varrodájára. A haszontalan tárgyak, kacatok, képek, ötletek újragondolva, átértelmezve ismét termékként, vagy éppen művészeti alkotásként önthetnek újra formát.”

A szeptember 03-21 között megtekinthető kiállítás húsz magyar művész munkáit mutatja be.