Érdekességek

Energiatakarékos lámpákkal az oktatásért

Míg a fejlett európai világunkban már elképzelhetetlen, milyen az, amikor napnyugta után valóban mindenre sötétség borul, addig Afrikában sok gyermek életét korlátozza ez a tanulásban.

A legtöbb Ghánában élő gyermeknek nem csak a szegénységgel, de a hosszú éjszakák sötétjével is meg kell küzdenie. Mivel az ország az Egyenlítőhöz közel fekszik, ezért az ott élők a teljes nap felét, 12 órát mindig sötétben töltenek, annál is inkább, hogy még jelenleg is kevés eszköz áll rendelkezésükre a világításhoz.

Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy az iskolából hazatérő gyerekeknek, akiknek az otthoni munkából, a családi gazdaság fenntartásából is ki kell venniük a részüket, nap végén már nincs lehetőségük tanulni a fény hiányának köszönhetően.

Egy nonprofit szervezet azonban igyekezett megoldást nyújtani minél több érintett gyermek számára, így egy olyan energiatakarékos LED rendszert készülnek telepíteni, ami közel 200 fiatalnak biztosít öt évre elegendő villamos energiát az otthoni tanuláshoz.

Az Energizer támogatásával létrejövő projekt minden iskolának ötven darab lámpát biztosít, melyet a diákok nap végén hazavihetnek magukkal, ezzel is ösztönözve őket a tanulásra. A nonprofit kezdeményezés célja kettős; a közvetlen támogatáson túl a műveltség fontosságát és a hosszú távú előnyöket is igyekszik hangsúlyozni.

Forrás: http://www.fastcodesign.com