Érdekességek

Hihetetlen távolságot tett meg egy Nagy-Britanniában megjelölt denevér

2014.01.20. - 16:45  |  Nincs hozzászólás

Először született tudományos feljegyzés olyan denevérről, amely Nagy-Britanniából indulva átszelte az Északi-tengert.

A durvavitorlájú törpedenevért (Pipistrellus nathusii) a délnyugat-angliai Bristol közelében fekvő Blagdonban jelölték meg, és az apróságra később mintegy 600 kilométerrel arrébb, Hollandiában bukkantak rá. Az állat már elpusztult, de azonosítógyűrűje segíthet megoldani a kutatóknak egy régi rejtélyt - írta a BBC.

A szakértők szerint ez lehet az első bizonyítéka annak, hogy e denevérfaj egyedei átkelnek az Északi-tengeren. Az állatot eredetileg a Bat Conservation Trust munkatársa, Daniel Hargreaves jelölte meg egy gyűrűvel 2012-ben egy blagdoni tónál. Az állat tetemét 2013 végén fedezte fel Hollandia északi partjainál egy frízföldi állatvédő aktivista. A denevért egy korábban karfiol és brokkoli tárolására használt mezőgazdasági épületben találták meg, ahol az állatok előszeretettel alszanak téli álmot.

A durvavitorlájú törpedenevérek súlya 6 és 15 gramm között mozog és az állatok nagyjából olyan magasak mint egy emberi hüvelykujj. Az apró bőregerekről a Shetland-szigeteken készültek az első feljegyzések 1940-ben, és a szakemberek az 1990-es évek óta tartják számon őket Angliában és Észak-Írországban.

Ezeknek a denevéreknek a vándorlási szokásairól azonban ez idáig rendkívül keveset tudtak a szakemberek, mivel az állatok túlságosan kicsik ahhoz, hogy a madaraknál és nagyobb fajoknál használt jelölésekkel lássák el őket. A kontinensen végzett vizsgálatok megerősítették, hogy a durvavitorlájú törpedenevérek nagy távolságokat tesznek meg. Ennek megállapításához a szakemberek megnézték, hogy egy adott példányt eredetileg hol gyűrűztek meg, és később hol bukkantak rá az állatra.

Korábban már az Északi-tengeren lévő olajfúrótornyokon és hajókon is találtak denevéreket, de ez az első alkalom, hogy egy ekkora távolságot megtett példányra bukkantak.

"Mindössze 34 állatot gyűrűztünk meg a blagdoni tónál, ezért ez rendkívüli eredménynek számít; elképesztő belegondolni, hogy ez az apró denevér legalább 600 kilométert repült, fittyet hányva az utakhoz és szélturbinákhoz hasonló veszélyekre, és elképesztő módon még a tengert is átszelte" - mondta Hargreaves.

Az Exeteri Egyetem munkatársa, Fiona Mathews jelenleg a denevértől vett minták elemzése révén próbál részleteket megtudni az állat útjáról.

Forrás: http://mti.hu/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »