Érdekességek

Egy kutatás szerint a denevérek sokat vitatkoznak

2016.12.30. - 17:43  |  Nincs hozzászólás

Sokan gondolnak a denevérekre, mint az éjszaka vérszívó teremtményeire, amik éles hangjukkal hasítanak keresztül a sötéten és végül, valahogy a hajunkba gabalyodnak. Ezek azonban nem pontosan így vannak, sőt ha közelebbről megnézünk egyet, megláthatjuk bennük az aranyos kis állatot, ami hangját és elképesztő sebességgel mozgó fülét használva repül az éjszakába.

Ez köztudott, hogy a denevér, hangjának visszaverődése segítségével tud éjjel közlekedni. A Tel Aviv-i Egyetemen végzett kutatás szerint azonban a hangok nem csak ezt szolgálják. A repülő emlősök sikító hangja kommunikációs eszköz is, ami alapján meg tudják ítélni hogy barát, vagy ellenség-e a másik, és ezt tudatják is társaikkal.

bat4

Ahhoz, hogy a denevér barlangokban hallható hangok sokaságát kibogozzák, a kutatók összeszedtek 22 nílusi repülőkutyát (vagy más néven egyiptomi gyümölcsdenevért), és 75 napon keresztül vették fel a hangjukat. A felvételek végeztével 15.000 hanganyaguk volt, ezeket analizálva a tudósok kezdték megérteni a különbséget bizonyos hangok között.

bat2

"Egy denevérek által lakott barlangba lépve rengeteg 'halandzsát' hallhatunk, agresszív denevérhangokat, de ezek vajon csupán 'kiáltások', vagy van jelentése is a hangoknak?" - tette fel a kérdést Yossi Yovel, a Tel Aviv-i Egyetem egyik kutatója - "Korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy a denevérek kommunikációjának nagy részt lefedi a sikoltozásuk, de mi szerettük volna megtudni, pontosan mit is közölnek ilyenkor egymásnak. Meg persze arra is kíváncsiak voltunk, hogy ezt egyáltalán meg tudjuk-e csinálni."

bat5

Már láthatjuk az eredményeiket, és megnyugtató mindenki számára, hogy sikerült kinyerniük ezeket az információkat. Sőt a kutatás olyannyira sikeres volt, hogy a rendelkezésre álló adatok lapján már képesek voltak megmondani, hogy bizonyos vitáknak mi volt a tárgya, vagy hogy egy szituáció jól, vagy rosszul fog végződni. Azt is sikerült leszűrni mik voltak a viták leggyakoribb tárgyai. Legtöbbször az alváspozíciókon, párzáson, és ételen vitatkoztak a denevérek, sőt elég gyakran "csak azért, hogy veszekedhessenek".

bat3

"Elképesztő mennyi különböző hangot voltunk képesek elkülöníteni a kommunikációjukból, és biztosak lehetünk benne, hogy a denevérek még több mindent értenek ezekből, mint mi. Elvégre egy rendkívül szociális fajról beszélünk, a denevérek ugyanis több évig laknak együtt ugyan azokkal a denevérekkel a 'szomszédságukban'. Rendkívül fontos az állati kommunikációk dekódolása, ha szeretnénk egy pontosabb képet kapni az emberi nyelvek evolúciójáról." - mondta Yovel.

Forrás: http://newatlas.com/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »