Érdekességek

Beázott a Nemzetközi Magbunker

A Norvégiában található Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerbe betört a víz, ezzel veszélybe került a világ legnagyobb mag vésztartalék készlete.

A norvég kormányfő még 2008. január 26-án nyitotta meg a Spitzbergák Nemzetközi Magbunkert, amely azt a célt hivatott szolgálni, ha eljönne a világvége, vagy kissé kevésbé drasztikus felfogásban, bármi előre nem várható történne, akkor innen még fel lehessen támasztani egy kihalt növényfajt. Az “ítéletnapi vetőmagszéfet” 130 méter mélyen egy hegy gyomrába építették, ahol speciális módon tárolják a vetőmagokat, mintánkét 500 darabot.

Azonban a tárolót nemrég elérte a maga világvégéje, ugyanis víz tört be a létesítmény bejárati alagútjába. Ez veszélyezteti az létesítményben jelenleg tárolt 930.821 mintát. Egyelőre még nem történt kár, ezért Norvégia azonnal korszerűsíti a magtároló árvízvédelmét.

seed1

A vízbetörés miatt a szokatlanul meleg időjárást okolják, mivel a hegység korábban állandóan fagyott részein is olvadásnak indult a hó. A víz így olyan helyről érkezett a létesítménybe, ahonnan annak építésekor nem számítottak a tervezők.

A bolygó ezen pontján az utóbbi évtizedekben soha nem emelkedett a föld hőmérséklete -10 fok fölé, a helyiek szerint tartósan az érték alatt volt a föld hőmérséklete. Tavaly októberben azonban megindult valami, és azóta már folyamatosan 0 fok körüli hőmérsékletet mérnek, ez okozhatta hótakaró megolvadását, és végül a beázást.

seed3

A talajvíz a bejárati alagút kezdeti szakaszába tört be, de utána egyből megfagyott, így sikerült megúszni a katasztrófát. A létesítmény fenntartója azt mondta The Guardian-nek, hogy a magokat továbbra is az előírt -18 fokon tárolják, és semminek nem esett baja, de a korszerűsítésre azonnal szükség van.

Forrás: https://www.theguardian.com/