Érdekességek

Jövőre felszállhat az első repülő autó?

Sok éve már, hogy a legkülönbözőbb vállalatok mutatnak be egy tervet, egy koncepciós grafikát repülő autójukról. Eddig azonban ezek mind csupán koncepciók voltak, valódi technika és prototípus egyik mögött sem volt. Jövőre azonban megérkezhet az első valódi, működő repülő autó.

Az emberiséget mindig is izgatta a repülés. Attól eltekintve, hogy repülőket már képesek vagyunk építeni, már száz éve is úgy képzelték el az új évezredet, hogy repülő autókkal fogunk közlekedni. Sőt, 1989-ben, a Vissza a jövőbe második részében is láthattuk 2015-öt, ahol repülő autók, égi autópályák és lebegő gördeszkák vannak. Ugyan már tudjuk, hogy 2015-ben még nem voltak repülő autók, de lehet végre vége az évek óta húzódó koncepcióknak és terveknek.

A függőleges fel- és leszállásra képes (Vertical takeoff and landing – VTOL) járművek most végre tényleg felszállnak a tervezőasztalokról. Jelentések szerint ugyanis az Airbus készen áll, hogy saját VTOL járművét, a CityAirbust felküldje 2018-ban. A légi taxi önvezető lesz és elektromos motorok fogják hajtani. A CityAirbus segítségével bárki kikerülheti az alatta bedugult utcákat, és egy új, elérhető árú, ráadásul környezetbarát módon juthat el célpontjához.

airbus2

Az Airbus bejelentette, hogy sikerrel zárult a CityAirbus első hajtómű tesztje, ami azt jelenti, hogy az első teljes tesztrepülésre már jövőre sor kerülhet. “Most már sokkal pontosabban látjuk, hogyan is működik élesben a CityAirbus innovatív elektromos hajtómű rendszere. Tovább fogunk rajta dolgozni, folyamatosan teszteljük majd, és minél előbb elkészítjük a teljes CityAirbust.” – mondta Marius Bebesel, a CityAirbus vezető mérnöke.

A CityAirbus egy négy propelleres felépítéssel fog rendelkezni. Elsősorban a biztonságra és az alacsony hangszennyezésre gondoltak a tervezők, ennek megfelelően a 100 kilowattos Siemens motorokat négy akkumulátor hajtja. Összesen maximum négy ember szállítására lesz képes, akiket 120 km/h-s sebességgel fog eljuttatni a levegőben a céljukhoz. Mindezt előre programozott, fix útvonalakon. Kezdetben még pilóta fogja majd irányítani a légi taxikat, de a jövőben képes lesz önmagától repülni.

Forrás: http://inhabitat.com/