Érdekességek

Jövőre felszállhat az első repülő autó?

Az emberiséget mindig is izgatta a repülés. Attól eltekintve, hogy repülőket már képesek vagyunk építeni, már száz éve is úgy képzelték el az új évezredet, hogy repülő autókkal fogunk közlekedni. Sőt, 1989-ben, a Vissza a jövőbe második részében is láthattuk 2015-öt, ahol repülő autók, égi autópályák és lebegő gördeszkák vannak. Ugyan már tudjuk, hogy 2015-ben még nem voltak repülő autók, de lehet végre vége az évek óta húzódó koncepcióknak és terveknek.

A függőleges fel- és leszállásra képes (Vertical takeoff and landing – VTOL) járművek most végre tényleg felszállnak a tervezőasztalokról. Jelentések szerint ugyanis az Airbus készen áll, hogy saját VTOL járművét, a CityAirbust felküldje 2018-ban. A légi taxi önvezető lesz és elektromos motorok fogják hajtani. A CityAirbus segítségével bárki kikerülheti az alatta bedugult utcákat, és egy új, elérhető árú, ráadásul környezetbarát módon juthat el célpontjához.

airbus2

Az Airbus bejelentette, hogy sikerrel zárult a CityAirbus első hajtómű tesztje, ami azt jelenti, hogy az első teljes tesztrepülésre már jövőre sor kerülhet. “Most már sokkal pontosabban látjuk, hogyan is működik élesben a CityAirbus innovatív elektromos hajtómű rendszere. Tovább fogunk rajta dolgozni, folyamatosan teszteljük majd, és minél előbb elkészítjük a teljes CityAirbust.” – mondta Marius Bebesel, a CityAirbus vezető mérnöke.

A CityAirbus egy négy propelleres felépítéssel fog rendelkezni. Elsősorban a biztonságra és az alacsony hangszennyezésre gondoltak a tervezők, ennek megfelelően a 100 kilowattos Siemens motorokat négy akkumulátor hajtja. Összesen maximum négy ember szállítására lesz képes, akiket 120 km/h-s sebességgel fog eljuttatni a levegőben a céljukhoz. Mindezt előre programozott, fix útvonalakon. Kezdetben még pilóta fogja majd irányítani a légi taxikat, de a jövőben képes lesz önmagától repülni.