Formula-E

42 versenyautót szerez be a Formula E

A Formula E kereskedelmi jogait birtokoló FEH ma bejelentette, hogy 42 versenyautót rendeltek meg a nemrég alapított Spark Racing Technology-tól. A szervezők célja, hogy bebizonyítsák: az elektromos gépek gyorsak, megbízhatóak, és biztonságosak.

A McLaren és Frederic Vasseur pár nappal korábban ismertette, hogy összefognak, és a jövőben közösen dolgoznak a Formula E számára gyártott versenyautók elkészítésén. A McLaren Electronic Systems biztosítja a motort, az erőátvitelt, és a további elektromos alkatrészeket, míg a Vasseur által verbuvált Spark Racing Technology (SRT) szereli össze a gépeket.

A Formula E 2014-ben rajtol, és tíz istálló 20 versenyzője kergeti majd egymást a világ különböző nagyvárosaiban – Rio de Janeiro és Monaco már biztos nevező. A 20-30 perces futamok menetét és a széria bonyolítását a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) fogja felügyelni, mely ezzel tudja kompenzálni a Forma-1-ben egyelőre jegelt környezetbarát technológiákat. (Legutóbb a boxutcára tervezett elektromos hajtásról mondtak le.)

Alejandro Agag, a FEH vezérigazgatója a következőkkel méltatta a sikeres megállapodást, és a versenyautók beszerzését:

„Nagyon örülünk a bejelentésnek, melyet a Spark Racing Technology és a McLaren tett. Az olyan nagy tiszteletnek örvendő cégek, mint amilyen az SRT és a McLaren Electronic Systems, nagyszerű relevanciával bírnak a mi bajnokságunk számára, és egyben az innováció, a kiválóság, és a technológia iránti elkötelezettségükről tanúskodik.”

Agag azt is elmondta, hogy ez egy teljesen nyitott bajnokság lesz, azaz a fent említett cégeken kívül más érdeklődőket is szívesen látnak. A szabályokat hamarosan publikálják, melyben az autókra vonatkozó főbb paraméterek is benne lesznek.

„Promóterként arra összpontosítunk az erőfeszítéseinkkel, hogy ezek a versenyek demonstrálják az elektromos formula autókban rejlő potenciált. A Formula E meg akarja mutatni, hogy az elektromos autók gyorsak, megbízhatóak,és biztonságosak. Az a küldetésünk, hogy a elektromos autókat az emberek mindennapi közlekedési eszközeiként honosítsuk meg, melyek tisztábbá és élhetőbbé teszik a városainkat”- mondta Agag.

A FEH csapatonként négy autót rendelt az SRT-től, és maradék kettő eltérő feladatokat kap majd: az egyik hivatalos bemutató autó lesz, míg a másikat az FIA kapja töréstesztekhez.

A leendő helyszíneket folyamatosan konkretizálják majd, de az elkövetkező hetekben már meg fognak nevezni pár nagyvárost, melyek biztosan ott lesznek a 2014-es naptárban.

Fotó: Formulec