Interjúk

„Nem társadalmi küldetés, amit csinálunk” – Akkezdet Phiai.

A re-poharak és egyéb fesztiválkellékek dedikálása után egy igazán SZINes beszélgetést terveztünk Akkezdet Phiai együttessel. Az események forgatagában egy villáminterjúra sikerült elkapni a srácokat.


A délutáni kánikula és a szembetűző napsütés sem fogott ki tegnap Akkezdet Phiain. A Silent Discoban tartott koncerten lelkesen csápolt a közönség, kezükben szorongatva a hűsítő nedűt rejtő re-poharat.

A Tiszta Jövő a fellépés után készített villáminterjút az együttessel.

Tiszta Jövő: Az új album irodalmi stílusa szándékos fordulat volt, vagy egy érési folyamatról beszélhetünk nálatok, amelynek eredménye ez a szövegvilág?
Akkezdet Phiai: A csapat tudatosan mozdult el ebbe az irányba. Büszkék vagyunk rá, hogy csak mi űzzük ilyen szinten a magyar nyelvet a hazai együttesek között. Szerintünk a magyar nyelv van olyan jó, hanem jobb, mint az angol – mármint rap zene szempontjából.
TJ: Feltűnően kevés káromkodás található a számaitokban.
AKPH: Így van. Igyekszünk kerülni és csak pár helyen használni, de ott igazán üt. Nem a káromkodással szeretnénk hatásossá tenni a szövegeinket.
TJ: Közel tíz éve telt el a két album megjelenése között. Minek tudható be ez a hosszú idő?
AKPH: A Kottazűr egy kétségkívül komolyabb, irodalmi hangvételű album. Tíz év kemény munka, folyamatos alkotás áll mögöttünk. Nem siettetett senki, a magunk urai vagyunk.
TJ: Mi a helyzet a kiadókkal?
AKPH: Nem szeretnénk beállni egyik kiadóhoz sem. Ha mi is el tudjuk intézni a kiadást, miért kellene bárkivel is leszerződnünk?
TJ: Meglehet élni a mai Magyarországon ebből a zenei stílusból?
AKPH: Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az együttesből és a vele kapcsolatos dolgokból élünk. Rengeteg kiadatlan, bootleg anyaggal rendelkezünk. Ezek mennyisége jóval több, mint a kiadott dalok száma, így van miből gazdálkodnunk.
TJ: Mi adja az ihletet az egyes szerzeményekhez?
AKPH: Teljesen hétköznapi szituációk szolgálnak alapul, a mindennapi események adják az ihletet.
TJ: Tervezitek-e esetleg egy öko szám megírását, mely a környezetvédelmet is érinti?
AKPH: Nem társadalmi küldetés, amit csinálunk. Nem szeretnénk senkinek sem megmondani, hogy mit tegyen, vagy mit ne tegyen. Éppen ezért nem írunk például drogellenes számokat sem.