Interjúk

Kevesen érzik a klímaváltozás hatásait – és ez a probléma forrása

A Yale Egyetem végzett nem rég egy kutatást, amiben felmérte az amerikaiak véleményét a globális felmelegedésről. 10 amerikaiból 7 véli úgy, hogy a klímaváltozás valódi, és 6, hogy az befolyásolja az Egyesült Államok időjárását. De csupán 3-ból 1 mondja, hogy személyesen érzi annak hatásait. Heidi Cullen szerint ez a gond forrása.

“Soha nem fogod sürgős megoldásért kiáltó problémaként kezelni a felmelegedést, ha nem veszed észre, hogy a hatása jelenleg is befolyásolja az életedet.” – mondta a Climate Central nonprofit szervezet vezető tudósa, Heidi Cullen. A Climate Central immár kilencedik éve létezik, és jelenleg részben kutató központként, részben pedig újságírói platformként működik. Ezzel a szokatlan vegyítéssel próbálják meg összekötni az emberek fejében a klímaváltozást annak, az embere életére gyakorolt hatásaival.

cullen2

A szervezet legújabb projektjében konkrét kapcsolatokra mutattak rá, az extrém időjárási körülmények és a felmelegedés között. Cullen és csapata azért hozták létre ezt a programot, mert rájöttek, hogy az események és a kiértékelt adatok között túl sok idő telik el, hogy egy társalgás, egy vita alapját biztosítsa. Cullen-t emellett az is zavarja, hogy a média többnyire idejét múlt technológiai adatokra hivatkozva ír az extrém időjárási körülményekről.

“A technikák már megvannak” – mondta, utalva arra, hogy már akár azonnal lehet objektív válaszokat adni az időjárás kapcsán felmerülő kérdésekre. A Climate Central kutatói a világ minden intézményéből gyűjtenek információkat, amiket aztán kombinálnak más megfigyelésekkel és egyéb kutatásokkal, hogy ezek megalapozzák a jelentéseiket. Legutóbb Cullen és csapata azt határozták meg, hogy a 2017-es, különösen meleg februári időjárást a klímaváltozás idézte elő.

cullen4

Cullen mindennapjai azzal telnek, hogy összekösse a tudományt az emberek életével. Ez egy 2002-es interjú óta van így, amikor behívták egy TV csatorna időjárási műsorába, mint klímaszakértő. Tapasztalatlansága miatt sok szakzsargont használt az interjúban, amit mind az interjúztatók, mind a nézők nehezen tudtak értelmezni. 2008-ban kapott állást a Climate Central-nál, ahol első feladatai között volt, hogy a TV meteorológusoknak eszközöket adjanak, hogy azok össze tudják kötni az aktuális, helyi időjárást a klímaváltozással.

Cullen egyébként rendkívül optimista a szakterületét illetően. Kérdezték Trump klímaegyezményi kilépésével kapcsolatban is, amire azt válaszolta, hogy ezen a területen annyira előre kell tekinteni az időben, hogy egy rövid idejű perspektíva nem tudja meghatni. “Négy év nem olyan hosszú idő.” – mondta.

Forrás: http://www.popsci.com/