Környezetvédelem

Bree és a szemétlerakó

Bree Van De Kemp – a Született Feleségek című amerikai sorozat pedáns háziasszonya – előveszi gumikesztyűjét luxusautója csomagtartójából, kellemesen elcseveg a szomszédasszonnyal, mialatt a gondosan szelektált hulladékot a megfelelő gyűjtőbe helyezi – teszi mindezt egy szemétlerakó közepén.
Utópisztikusnak tűnő jelenet, mely igaz is lehetne.

Amerikában, a tízezer főt számláló Nantucket városban, a helyi lakosság maga viszi a szelektált hulladékot a lerakóba. A város újrahasznosítási rátája 92 százalék. A fent megálmodott jelenet itt mindennapos esemény. Massachusetts állam többi városában ez az arány 44 százalék.

New York, Seattle, Ontario – milliós városok, melyek csatlakoztak a nulla hulladék programhoz. Egyelőre kísérleti szinten, de a cél, hogy mielőbb megközelítsék az elvárt szintet. San Francisco 2020-ra már újrahasznosítatlan szemét nélkül kíván élni.

A precíz japánok sem szeretnének lemaradni. A kétezer fős Kamikatsu kisvárosban öt év alatt érték el a 80 százalékos arányt. Minden egyes darabot megtisztítva és szárazon kell szelektálni, a konyhai maradéktól pedig komposztálás útján kell megszabadulni. A közösségi szemétszállítás teljesen megszűnt, a hulladékot pedig 34 kategóriában kell szétválogatni.

Természetesen akadnak ellenzői is a mozgalomnak. A szemétkezelésnek ez a módja időigényes, a komposztáló berendezések sok áramot fogyasztanak, a szemét elszállítására használt autók pedig terhelik a környezetet. Az utóbbi kiküszöbölésére a szemétlerakókat a bevásárló körút részeként ejtik útba, elkerülve a plusz kilométereket.

A többség és a városvezetők egyetértenek, hogy a fáradozás és a kitartás meghozza a várt eredményeket. Egy élhetőbb, összességében tisztább környezetben élhetnek, melyhez mindenki hozzájárul.