Környezetvédelem

Európai zöldrangsor

Az öt nemzetközi környezetvédelmi mutató szerint Európa a világ éllovasa. A zöldenergia-termelési kapacitás fogja eldönteni Európa versenyképességét. A Reader's Digest zöld listájának vezetője Németország, hazánk a 26. helyen szerénykedik.

Az öt nemzetközi környezetvédelmi mutató szerint Európa a világ éllovasa. A zöldenergia-termelési kapacitás fogja eldönteni Európa versenyképességét, és ma egy újabb érv is szól a zöldre váltás mellett: a pénztárca. – Hamarosan bármelyikünk képes lehet elektromos áramot termelni és azt megosztani másokkal egy olyan intelligens “szuperhálózaton” keresztül, amelyet ma az információ létrehozására és terjesztésére használunk az interneten – mondja Jeremy Rifkin amerikai jövőkutató, több európai kormány tanácsadója. – Európa szakértelme lehetővé teszi, hogy a megújuló energiára való áttérésben élre álljon és új gazdasági korszakba vezesse a világot.

Ez a korszak lehet a harmadik ipari forradalom. Hajtóanyaga olyan megújuló forrásokból fog származni, mint a szél, a nap és a hullámok, amelyek nem szipolyozzák ki a bolygót.
A tervek szerint tíz év múlva egy harmincmilliárd eurós elektromos hálózat fogja egyesíteni a különböző megújulóenergia-forrásokat kilenc országban, köztük Írországban és Luxemburgban, az Északi-tenger körül. Több száz kilométernyi tenger alatti vezeték fogja egy hatalmas zöldrendszert alkotva összekapcsolni a szigetország viharos hegyfokain működő brit szélerőműveket Belgium árapály erőműveivel, a norvég vízlépcsőkkel és a német napelemek soraival.
E forradalom vezetője Németország. A csernobili katasztrófa és a Rajna vizének végzetes elszennyeződése folytán a ’80-as években a németek környezettudatossága gyors fejlődésnek indult. Ma a lakosság számához viszonyítva a legtöbb szélerőmű Németországban működik, és világelsők a napenergia-felhasználásban. Csak Berlinben több mint harminc kutatóintézet és ezer vállalat foglalkozik alternatív energiával és zöldtermékekkel.

A tiszta technológia új üzleti koncepciójának élén Európa áll a világban. (Svédországban már több mint ötezer clean-tech cég működik.) Európa-szerte sorra alakulnak az üzletet és környezetvédelmet ötvöző cégek. – A zöldre váltás az EU-t az emberiség jövőjének újragondolását célzó óriáslaboratóriummá tette – mondja Rifkin. Miután az autó- és az olajalapú iparágak fölött lassan eljár az idő, az Európai Bizottság milliárdokat fektet az új irányzatba. – Úttörők vagyunk – mondja Janez Potonik, az EU környezetvédelmi biztosa. – Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne álljunk a zöldforradalom élére.