Környezetvédelem

Európai zöldrangsor

2010.09.11. - 19:42  |  Nincs hozzászólás

Az öt nemzetközi környezetvédelmi mutató szerint Európa a világ éllovasa. A zöldenergia-termelési kapacitás fogja eldönteni Európa versenyképességét. A Reader’s Digest zöld listájának vezetője Németország, hazánk a 26. helyen szerénykedik.

Az öt nemzetközi környezetvédelmi mutató szerint Európa a világ éllovasa. A zöldenergia-termelési kapacitás fogja eldönteni Európa versenyképességét, és ma egy újabb érv is szól a zöldre váltás mellett: a pénztárca. - Hamarosan bármelyikünk képes lehet elektromos áramot termelni és azt megosztani másokkal egy olyan intelligens "szuperhálózaton" keresztül, amelyet ma az információ létrehozására és terjesztésére használunk az interneten - mondja Jeremy Rifkin amerikai jövőkutató, több európai kormány tanácsadója. - Európa szakértelme lehetővé teszi, hogy a megújuló energiára való áttérésben élre álljon és új gazdasági korszakba vezesse a világot.

Ez a korszak lehet a harmadik ipari forradalom. Hajtóanyaga olyan megújuló forrásokból fog származni, mint a szél, a nap és a hullámok, amelyek nem szipolyozzák ki a bolygót.
A tervek szerint tíz év múlva egy harmincmilliárd eurós elektromos hálózat fogja egyesíteni a különböző megújulóenergia-forrásokat kilenc országban, köztük Írországban és Luxemburgban, az Északi-tenger körül. Több száz kilométernyi tenger alatti vezeték fogja egy hatalmas zöldrendszert alkotva összekapcsolni a szigetország viharos hegyfokain működő brit szélerőműveket Belgium árapály erőműveivel, a norvég vízlépcsőkkel és a német napelemek soraival.
E forradalom vezetője Németország. A csernobili katasztrófa és a Rajna vizének végzetes elszennyeződése folytán a '80-as években a németek környezettudatossága gyors fejlődésnek indult. Ma a lakosság számához viszonyítva a legtöbb szélerőmű Németországban működik, és világelsők a napenergia-felhasználásban. Csak Berlinben több mint harminc kutatóintézet és ezer vállalat foglalkozik alternatív energiával és zöldtermékekkel.

A tiszta technológia új üzleti koncepciójának élén Európa áll a világban. (Svédországban már több mint ötezer clean-tech cég működik.) Európa-szerte sorra alakulnak az üzletet és környezetvédelmet ötvöző cégek. - A zöldre váltás az EU-t az emberiség jövőjének újragondolását célzó óriáslaboratóriummá tette - mondja Rifkin. Miután az autó- és az olajalapú iparágak fölött lassan eljár az idő, az Európai Bizottság milliárdokat fektet az új irányzatba. - Úttörők vagyunk - mondja Janez Potonik, az EU környezetvédelmi biztosa. - Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne álljunk a zöldforradalom élére.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »