Környezetvédelem

Zöld magatartásból erős négyesre állunk

2011.01.10. - 19:41  |  Nincs hozzászólás

A Zöld Gondolat Lovagrend a Paksi Atomerőmű támogatásával készített online vizsgálatában utánajárt, hogy Magyarországon melyek a zöld magatartás leggyakoribb megnyilvánulásai.

Víztakarékos WC-tartály, zuhanyzás, fürdés helyett, energiatakarékos izzók és háztartási gépek használata, szelektív hulladékgyűjtés és az elektromos berendezések kikapcsolása használaton kívüli állapotban - ma Magyarországon ezek a zöld magatartás leggyakoribb megnyilvánulásai.
A 25 kérdésből álló kérdőív elemzése után elmondhatjuk, hogy a lakosság körében évről évre egyre komolyabb méreteket ölt a környezettudatos és energiatakarékos szemlélet.
A kutatás alapvetően pozitív eredményeinek és az évről évre javuló tendenciának köszönhetően bátran kijelenthetjük, hogy a lakosság életvitelében egyre hangsúlyosabb szerepet tölt be a környezettudatosság illetve az energiatakarékosság.
A megkérdezettek legnagyobb része igyekszik környezet- és energiatudatosan cselekedni, ha tudomása van ilyen módszerekről, lehetőségekről. Leggyakoribb kímélő tevékenységek a teljesség igénye nélkül a víztakarékos WC-tartály, a zuhanyzás a fürdés helyett, a 40 fokos hőmérsékleten való mosás és az elektromos berendezések kikapcsolása használaton kívüli állapotban.
A lakosság egyre inkább tisztában van az energiatakarékos izzók és háztartási gépek használatának és a szelektív hulladékgyűjtésnek a fontosságával és előnyeivel.

A válaszokból azonban kiderült, hogy sok esetben hiányzik a környezettudatos cselekedet lehetősége, illetve bizonyos esetekben anyagi okokra is hivatkoztak a válaszadók.

A szelektív hulladékgyűjtés például egyre elterjedtebb a lakosság körében. A megkérdezettek 61%-a már szelektíven gyűjti a szemetet, és további 25%-uk tenne hasonlóképpen, amennyiben lehetősége nyílna rá.
Új háztartási gép vásárlása esetén a válaszadók 70%-a  A vagy A+-os energiaosztályú háztartási gépet választ és a maradék 24% is hasonlóképpen tenne, ha anyagi helyzete lehetővé tenné.

A válaszadók 59%-a, tisztában van vele, hogy az asztali számítógép többet fogyaszt mint a laptop, ugyanakkor a többség mégis az asztali gépet részesíti előnyben, derült ki a számítógép-használatra vonatkozó válaszokból.
Általánosságban megfigyelhető volt az a tendencia, hogy a vizsgált magatartás a 35-55 éves korosztályra a legjellemzőbb. Őket követte a 18 év alatti korosztály, ami magyarázható azzal is, hogy magatartásuk nem egyértelműen a meggyőződésük következménye, sokkal inkább szülői nyomás hatására cselekednek. Tudatosság tekintetében a harmadik helyre került a 26-35 éves korosztály és az 55-75 éves korosztály, míg a leggyengébben a 18-26 éves korosztály teljesített.

Forrás: http://zipmagazin.hu/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »