Környezetvédelem

A Greenpeace a parlamenti zöld bizottságnál Paksról

A Greenpeace Magyarország csütörtökön részt vett a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülésén, ahol Rohonyi Péter kampányfelelős ismertette a Greenpeace eddigi álláspontját a japán atomkatasztrófával kapcsolatban.

Az eseményen Rohonyi Péter ismertette a Greenpeace eddigi álláspontját a japán atomkatasztrófa hazai tanulságairól, és kifejezte őszinte tiszteletét minden, a kárelhárításban egészségét veszélyeztető japán ember felé.

Rohonyi Péter elmondta: a Greenpeace szerint új világ és új időszámítás van 2011. március  11-e óta, mivel megbuktak a Csernobil óta továbbfejlesztett atomerőművek biztonságosságát bizonygató állítások.  Nyilvánvalóvá vált az is, hogy az atomerőművek elfogadása, üzemben tartása elsősorban biztonsági, és nem energetikai kérdés.

Eddig   azt  hallottuk,  hogy  az  atomerőművek  konténmentjei,  illetve  a másodlagos  konténmentet kiváltó megoldások (pl. pakson a hermetikus terek) az   elképzelhető   összes   lehetséges   esetben,   katasztrófa   és  akár terrorcselekmény  bekövetkeztekor  is  elbírják  mind a külső, mind a belső terheléseket.   Eddig   azt   állították   a  technológia  szószólói,  hogy elképzelhetetlen  a mai, a fejlett országokban működő atomerőműveknél, hogy akár  komoly  baleset  esetén is veszélyes mértékű/mennyiségű sugárzó anyag kerüljön ki a környezetbe.


A  fukusimai  atomerőművi  katasztrófa  bebizonyította  a  fenti  állítások tarthatatlanságát.

Azaz újra bebizonyosodott, hogy
–    Nincs  biztonságos  atomerőmű.  Ne  feledjük: Japán a világ harmadik legerősebb  s talán egyben a legmodernebb gazdasága, a földrengésekre való  felkészülésben  Japánnál gyakorlottabb ország nincs. A védelmi rendszerek mégis csődöt mondtak.

–    Mivel  biztonságos  atomerőmű  nincs, ezért a paksi atomerőművet sem lehet  annak tartani.  A katasztrófához nem kell feltétlenül szökőár vagy  a  mostani  erősségű földrengés. Bármely nem várt esemény elég lehet  hozzá  (kisebb  természeti  csapás, terrortámadás), ha valami tervezési  hiba  és emberi mulasztás egészíti ki. Ez utóbbi kettő nem csak  most,  Japánban  volt  adott,  hanem Magyarországon is biztosan
kalkulálható realitás.

–    A veszélyeket jól példázza a 2003-as paksi súlyos üzemzavar és annak kezelése,  illetve  az  a  2006-os  svédországi, frosmarki eset, ahol csupán  17  perc választott el a fukusimaihoz hasonló katasztrófától, amikor   csődöt   mondtak   a   biztonsági  tartalé dízelmeghajtású áramfejlesztők is.

Rohonyi  Péter  elmondta,  hogy a Greenpeace minimális elvárása: a jelenleg
érvényes  energiastratégia  elfogadása  vagy  további  tárgyalása helyett a
magyar  kormány dolgoztasson ki olyan energiagazdasági forgatókönyveket is,
amelyekben  az  atomenergia  fokozatos  kiváltása  az  elkövetkező  években
alapkövetelmény.

A  Greenpeace  reméli,  hogy  többször  nem  lesz szükség az előre látható,
törvényszerűen  bekövetkező  atomkatasztrófára ahhoz, hogy a világ komolyan
vegye  az  atomerőművekben  rejlő  óriási  környezeti  és  nemzetbiztonsági
kockázatot.