Környezetvédelem

Egy kisváros Németországban, ahol az újrahasznosítás fizet a lakóknak

Leo Hickman, a Guardian riportere megismerkedett azzal a rendszerrel, melynek köszönhetően egy kisváros rendelkezik a legjobb eredménnyel az újrahasznosítás terén Németországban.

Neustadt an der Weinstrasse lakói  komolyan veszik az újrahasznosítást. Annyira, hogy még az elhullott állatoknak is van egy gyűjtőhely a telephelyen.

„Az emberek idehozzák a halott kutyájukat is” – teszi hozzá Stefan Weiss, a város egyik hulladékgazdálkodással foglalkozó szakembere. Közben odalép az egyik kerekes konténerhez, melyek egy hűtőházban állnak. Ezekben tárolják az elhullott állatokat. Kinyitja konténer tetejét, melybe épp most rakta le egy szarvas fejét az egyik helyi vadász.

„Az összes állatot egy közeli üzemben dolgozzák fel a zsírjuk miatt. Ezt később olyan termékek előállítására használjuk fel, mint ez itt” – Weiss egy ajakírt húz elő a zsebéből.

A Palatinate bortermelő régió szívében található, túlnyomórészt középosztálybeli lakosokkal rendelkező Neustadt dicsekszik a legjobb újrahasznosítási rátákkal Németországban. Az elmúlt harminc év alatt oly mértékben sikerült kifejleszteni és finomra hangolni az újrahasznosítási rendszerüket, hogy a városban keletkező hulladék 70%-át feldolgozzák. Ez 16%-al haladja meg az állam által kitűzött célt. Összehasonlításul az angol újrahasznosítási ráta átlagosan 40% – ez mindössze 5%-os javulás a 90-es évek közepéhez képest.

„Neustadt sikerének egyszerű az oka” – mondja Weiss. „Az egész az anyagi ösztönzőkről és az oktatásról szól. Nem büntetjük a lakosokat azért, ha valamit kihagynak az újrahasznosításból. Minél kevesebb szemetet termelsz – 2005 óta nincsenek szemétdombok Németországban – annál kevesebbet fizetsz.”

„Végzetes lehet a céljaidra nézve, ha nincs ösztönzés arra, hogy csökkentsd a szemét mennyiségét. Van egy elkülönített, jól látható díj, melyet szándékosan nem ágyaztunk be a helyi adókba.”

Neustadt 28 000 háztartásának a többsége a 60 literes szemetest választja a nem újrahasznosítható hulladékok tárolására. Ezt kéthetente gyűjtik össze és 6,60 euró a begyűjtés díja. Ha a háztartás a 40 literes tartó mellett dönt, akkor a díj 5,30 euró. Ezzel ellentétben, ha egy 240 literes kukát választanak, akkor a díj 24 euró, illetve a heti begyűjtésnél már 48 euró. Ha a várhatónál több szemét gyűlik össze egy háztartásban, például bulit tartottak, akkor 3 euróért 60 literes műanyag zsákokat is vehetnek, melyeket a kuka mellett hagyva szintén begyűjtenek.

Amikor eljön az újrahasznosítás ideje, a háztartásoknak három csoportba kell szortírozniuk a szemetet: papír/karton, üveg és műanyag/fólia/palackok. Az utolsó csoport sárga zsákba kerül, és az alumínium fóliától kezdve a joghurtos dobozon át egészen a Tetrapakkig mindent tartalmaz. A komposztáló edényeket azok számára biztosítják, akik rendelkeznek kerttel és az organikus szeméttől kívánnak megszabadulni. Minden mást – tv, akkumulátorok, játékok, faanyag, halott állatok – a város központjától nagyjából 1,6 kilométernyire fekvő lerakóba kell vinni, ahol feldolgozásra kerülnek.

Nagyobb mennyiségű hulladékot – például renoválás során keletkező törmeléket – 5 eurós díj fejében lehet elhelyezni a lerakóban. Ennek tömege maximum 100 kg lehet. A háztartások egy héten csak egy alkalommal élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Az ennél nagyobb mennyiségű rakományért sokkal többet is kell fizetni. Azok számára, akik nem rendelkeznek az elszállításhoz szükséges járművel, minden évben több napot is megjelölnek a különböző típusú hulladékok elszállítására. Díjazás ellenében privát cégek is elszállítják a szemetet.

„2006-ban indítottuk el ezt az egyszerű díjszabásos rendszert, és úgy látjuk, hogy működik” – teszi hozzá Weiss.