Környezetvédelem

Elektronikai hulladékok

2004-ben alakult meg az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. a minden területen keletkező elektromos és elektronikai hulladékok szakszerű begyűjtésének, feldolgozásának, újrahasznosításának és ártalmatlanításának koordinálására.

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. egy nyitott szervezet, melyhez bármely e-hulladék hasznosításra kötelezett iparági szereplő csatlakozhat. 2010-ben a csatlakozott vállalatok száma meghaladta a 400-at. A piaci részesedésünk megközelíti a 80%-ot az e-hulladékok piacán. Éves szinten hazánkban körülbelül 120-130 ezer tonna e-hulladék képződik, ebből körülbelül 40 ezer tonna kerül visszagyűjtésre országosan, amiből az Electro-Coord több, mint 30 ezer tonnát gyűjt be és dolgoztat fel, melyből közel 26 ezer tonna másodlagos nyersanyag kerül vissza a termelési folyamatba.

Tóth Zoltán ügyvezető igazgató:
A világon évente körülbelül 40 millió tonna ipari hulladék képződik. Ennek a negyede Európában, körülbelül 10 millió tonna, és ebből Magyarországnagyjából 120-130 ezer tonnával vesz részt. Ezzel megközelítőleg 30-40%-a a hulladéknak nem az utcára, nem a lerakókba, hanem újrahasznosításra kerül.


Begyűjtési forrásaink első és legfontosabb pillérét a kereskedelmi egységek jelentik. Mit tegyünk a kidobásra szánt elektromos eszközeinkkel, ha már nincs szükségünk rájuk? Magyarországon a több, mint 4200 kereskedő- és gyűjtőpartner bevonásával több, mint 5500 olyan gyűjtőpont van, ahol a kiöregedett elektromos berendezéseinket a kereskedők visszaveszik az új termék megvásárlásakor. Már nem csak a műszaki boltok támogatják a visszavételt, hanem a vegyes profilú kiskereskedelmi egységek, például hyper- és szupermarketek, a szórakoztatóelektronikai üzletek, multinacionális üzletláncok is. A legújabb nagyméretű, nyolc különféle e-hulladék kategória befogadására alkalmas konténerünkből több, mint 100 kerül kihelyezésre. Bennük gyűjthetők többek között a kis méretű elektronikai készülékek, mobiltelefonok, fénycsövek, energiatakarékos izzók és az elemek is. Az üzletekben kihelyezett gyűjtőeszközeinkből elszállított háztartási e-hulladék mennyisége évente mintegy 15-20 százalékos növekedési tendenciát mutat.

Országos gyűjtőpont hálózatunk fontos részét képezik a barkácsáruházak. Kül- és beltéri tároló eszközeink az elromlott kisgépeiket leadni szándékozó vásárlók részére teszik egyszerűvé és teszik kényelmessé leadását.

Kovács Béla manager – lighting divízió:
A fényforrás hulladék begyűjtése az e-hulladékok begyűjtésének egy speciális szakterülete, ezek a hulladékok nem gyűjthetők együtt az általános elektronikai hulladékokkal. Az ezekben a hulladékokban fellelhető kémiai anyagok, különböző szennyeződések veszélyt jelentenek a környezetre, és emiatt ezeket külön gyűjtőedényzetben kell gyűjteni. A feldolgozás során a fényforráshulladékokban lévő veszélyes anyagokat szakszerűen kell eltávolítani, közöttük a higanyt és különböző fényporokat. Ezeknek a hulladékoknak a begyűjtését külön gyűjtőedényzettel kell végezni. Társaságunk mind a kereskedelmi egységek, mind a hulladékudvarok számára biztosít eszközöket, hogy ezek a magas üvegtartalmú termékek ne törhessenek össze. Ezen a téren 2010 újdonsága az úgynevezett Jekko praktikus gyűjtőedény, amely a háztartásokban fellelhető kisgépek, elemek és különböző lámpák, izzók begyűjtésére szolgál.

Az elektronikai hulladékok megfelelő kezelésével védjük a véges nyersanyagkészleteinket és csökkentjük a környezetre és az egészségre ártalmas hatásokat. Feldolgozásuk során szakszerűen kell eltávolítani a bennük lévő számos, a környezetre különösen veszélyes anyagokat. Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. által koordinált e-hulladékok feldolgozását követően az újrahasznosítás aránya közel 80 százalékos. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozás során kinyert másodlagos nyersanyagok nyolcvan százaléka kerül vissza a gyártási folyamatba. A készülékek fő összetevői a fémek, a különböző műanyagok, illetve berendezéstől függően tartalmazhatnak még üveget, fát, betont és egyéb veszélyes anyagokat is. Az e-hulladék átlagos veszélyesanyag-tartalma jelentős, ami egyrészt a nehézfémek: ólom, higany, króm, másrészt a műanyag borításban lévő halogénezett égésgátló adalékok számlájára írható.


Nagy kihívás áll előttünk az elkövetkező években. Mivel várható Európai Uniós szabályozás alapján 2016-ra az Electro-Coord-nak a keletkező e-hulladék 85 százalékát kell begyűjtenie. Tekintettel arra, hogy napjainkban a képződő e-hulladéknak csak körülbelül negyven százalékát kezeljük, ezért jelentős fejlesztéseket kell megvalósítanunk mind a begyűjtés, mind a feldolgozás, mind a környezettudatos nevelés területén.