Környezetvédelem

Bangkoki klímacsúcs: csalódás

Az áprilisban megrendezett bangkoki tárgyalás célja az lett volna, hogy közelebb kerüljünk egy igazságos és ambiciózus globális klíma-megállapodáshoz, melyet remélhetőleg idén a Dél-afrikai tárgyalásokon minden fél aláír majd.

Ennek alapjait 2010 decemberében a cancúni megállapodásban fektettek le az országok. Ennek része egy olyan átfogó és jogilag kötelező érvényű egyezmény elfogadása, amelynek segítségével gátat lehet szabni a klímaváltozás egyre erősödő hatásainak.

Sajnos azonban, a bangkoki tárgyalások nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. „Csalódottak vagyunk a tárgyalás eredményével” – mondta Tasneem Essop a WWF delegációjának vezetője. „Ahelyett hogy a küldöttek a tárgyalás kihasználták volna arra, hogy, hogy a Mexikóban elért törékeny megállapodást megszilárdítsák végül lényegében eredmény nélkül térnek haza.”

A delegáltak megint nem jutottak egyességre az olyan fontos kérdésekben, amelyek érintik többek között a kiotói jegyzőkönyvet is. Bár voltak jelek, hogy a felek készek ismét az igen kényes anyagiakról is tárgyalni, a résztvevők egyet nem értése a tényleges menetrend kialakításáról végül megakadályozta a valódi munka elkezdését.

A szakadék aközött, ami az éghajlatváltozás megakadályozására tett vállalások és a tudósok által meghatározott ténylegesen szükséges intézkedések között van továbbra is óriásai. Ahhoz, hogy hatékony megoldást találjunk a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, mobilizálni kell a financiális forrásokat és mind a fejlett mind a fejlődő országoknak nagyobb részt kell vállalniuk a probléma megoldásában.

„Néhány pozitívumot azonban mindenképpen érdemes kiemelni. A fejlett országok nagy része már mérvadó intézkedéseket hozott a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében. Létrejöttek már alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlesztési tervek, és az is körvonalazódik már, hogy a fejlődő országoknak mit kell tenniük, hogy ők is aktívan részt vegyenek az éghajlatváltozás elkerülésében.” – mondta Essop.