Környezetvédelem

A világ legzöldebb kampánya

A reklámipar tagadhatatlanul sok papírt fogyasztott az elmúlt évtizedek során világszerte. Az adó 1% gyűjtésére szervezetek sokasága kötött kompromisszumot, és a környezetvédelmi szempontokat háttérbe szorítva kénytelen volt szórólapok millióit kinyomtatni a „jó ügy” érdekében, vagy a reklám hatásának csökkenésével kellett számolnia.

A WWF idén szakított a kompromisszumokkal, és elkészítette a világ legzöldebb szórólap kampányát!

Nincs szükség a felesleges papírfogyasztásra. Sem a felesleges nyomtatásra, sem a szórólapozás folyamatának egyéb nagy – humán vagy egyéb erőforrást igénylő – lépéseire. Az Akció 360 reklámügynökség ötletével, és az Umbrella munkájával megszületett az egyetlen szórólapon alapuló kampány.

A kampány lényege, hogy egyetlen szórólapot nyomtatunk, amely az adó 1%-ának gyűjtésére irányul. Ezt a szórólapot elvisszük egy forgalmas belvárosi csomópontba, legyen az metró aluljáró vagy egy pláza mozgólépcsője. Egy önkéntesünk átadja a lépcső egyik végénél a szórólapot egy járókelőnek, aki a lépcsőn éppen el tudja olvasni a rövid szöveget. A lépcső másik végén másik önkéntesünk elkéri a szórólapot, és odaadja egy másik járókelőnek, aki az ellenkező irányba tart. És ezt folytathatjuk, amíg a két önkéntes és a szórólap bírja. A kampánynak azonban ez még csak az alapja, hisz két önkéntes és egy szórólap egy nap alatt csupán néhány száz érdeklődőt érhet el. Ezért az akcióról kisfilmet készítünk, amely a világháló segítségével futótűzként terjedhet el.

„Az egyetlen példányszámban nyomtatott szórólap ötlete valóban papírtakarékos. Márpedig erre szükség van, hiszen percenként 35 futballpályányi erdőt veszítünk el Földünkön, s ennek 20%-áért a papírgyártás a felelős” – hangsúlyozza Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

A világ legzöldebb kampányának megvalósítása tehát egy kézenfekvő és nagyon is szükségszerű lépés volt. A WWF, a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezetének hazai csapata így nyugodtan költi majd el az erdők és lakóinak védelmére gyűjtött 1%-os bevételt. Az ötletgazda kreatív csapat tagjai pedig büszkék lehetnek a Föld jövőjéért tett munkájukra.

Természetesen az offline eszközök teljes kiszorításáról szó sincs, de tudatos és takarékos felhasználásról igen.  Az adó 1%-ából származó bevételt a hazai erdők és az erdei élővilág, elsősorban a hiúz védelmére fordítja a WWF Magyarország. „Az erdők védelmében valóban célunk volt a kampány optimalizálása. Természetvédelmi alapítványként mindig figyelünk a tudatos papírhasználatra. Az adó 1% gyűjtésében azonban nincs könnyű dolgunk. Reméljük, hogy ezzel az ötlettel sikerül áttörnünk a reklámzajt, anélkül, hogy a környezetünket különösebben terhelnénk.” – bizakodik az igazgató.

A kisfilm megtekinthető itt:

YouTube előnézeti kép