Környezetvédelem

A holland bíróság felszólítja az olajvállalatot, hozza nyilvánosságra vészforgatókönyvét – a magyar aktivista még mindig börtönben van

A holland bíróság nagy meglepetést okozott, amikor ahelyett, hogy többmillió eurós büntetéssel sújtotta volna a tiltakozó Greenpeace aktivistákat, felszólította a Cairn olajvállalatot, hogy hozza nyilvánosságra hiányzó vészforgatókönyvét.

Az aktivisták szombaton foglalták el a Cairn sarkvidéki fúrótornyát, és állították le a munkát, mivel annak tevékenysége különösen nagy veszélyt jelent a sarkvidékekre nézve. A magyar Major Dávid a fúrótoronyra feljutva egy daruhoz láncolta magát, és 18 társával azóta is börtönben van.

A bíróság szerda este hozza majd meg az üggyel kapcsolatos végső döntését. Miután a bíró úgy vélte, hogy jogos a közvélemény aggodalma a fúrások biztonságosságát illetően, felszólította a céget, hogy hozza nyilvánosságra a titkos olajszivárgási tervet. A Cairn ügyvédei szerint ez ellenkezne a grönlandi hatóságok kívánságával, de a Greenpeace által kikért független jogi szakvélemények ezt cáfolják.

A bíró – a Greenpeace érveivel egyetértésben – további aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy a Cairn képes lenne – e fizetni egy esetleges olajszivárgás költségeit, és nem fogadta el a cég jogi stábjának kijelentését, hogy a vállalat jól áll anyagilag. A bíró szerint itt a környezeti hatásokat és nem a cég pénzügyi helyzetét kell mérlegelni.

Vay Márton, a Greenpeace Magyarország sajtószóvivője elmondta: „a Greenpeace azért akadályozza a sarkvidéki fúrások megindulását, mert ott egy, a Mexikói öbölhöz hasonló olajkitörést sokkal nehezebb lenne elállítani, feltakarítani pedig a brit kormány szerint is lehetetlen. Mivel az olajfelhasználás csökkentése és a sarkvidékek megóvása közös ügyünk és minden ország számára fontos, ezért vesz részt magyar aktivista az akcióban. Továbbá nagyon örülünk a holland bíróság felelős hozzáállásának. Előbb-utóbb minden országban meg kell érteniük a hatóságoknak, hogy a környezet védelme fontosabb a környezetpusztítók gazdasági érdekeinél.”