Környezetvédelem

GMO-val szennyezett szóját tárcsáztak ki 240 hektáron

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) kötelezte a Pioneer Zrt.-t, hogy a Bólyi Agrokémia Kft. 240 hektáros területén elvetett GMO-val szennyezett vetőmagot tárcsázza fel.

Az MgSzH munkatársai hatósági és laboratóriumi vizsgálataikon ugyanis kimutatták, hogy GMO-val szennyezett, mintegy 20 ezer kg szója vetőmagot vetettek el ezen a területen. A Kft. a vásárláskor nem tudott a szennyezésről.

A kikelt növényállományt, a hatóság jelenlétében, a vetőmagot forgalmazó Pioneer Zrt. az érintett területen kitárcsázta. A kártérítési és kitárcsázási költségek a jogszabályok alapján a vetőmag- forgalmazót, tehát a Pioneer Zrt.-t terhelik.

A magyar kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium mindent megtesz azért, hogy megőrizze Magyarország GMO mentességét. A hatályos jogszabályok alapján az országba nem lehet behozni GMO-s vagy GMO-val szennyezett vetőmagot.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter április 27-én rendelt el fokozott ellenőrzést a vetőmagoknál. Május végéig az MgSzH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága 250 vizsgálatot végzett. A bólyin kívül öt esetben találtak GMO-val szennyezett tételt. Több mint 6 ezer kg (300 zsák) kukorica vetőmagot és 20 kg szója vetőmagot. A Növénytermesztési Hatóság a tételek megsemmisítéséről döntött, melynek költségei a vetőmag-forgalmazó Pioneer Zrt.-t terhelik.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és az MgSzH a jövőben is határozottan fellép a GMO-val szennyezett vetőmagok magyarországi jelenlétével szemben.

"Nem kérek a meséből, nem kérek a génmódosított élelmiszerből!"