Környezetvédelem

Ne jegeljétek a klímavédelmet!

Greenpeace aktivisták – köztük a két hét grönlandi börtönből hazatért Major Dávid - ma délelőtt a Lánchíd mellett a Dunán egy hatalmas, stilizált jégtáblát úsztattak lefelé, amelyen klímamenekültek csimpaszkodtak és egy „Ne jegeljétek a klímavédelmet, 30%-os kibocsátás-csökkentést most!” transzparenst tűztek ki átmeneti szigetükre.

Az aktivisták nem csak a klímaváltozással próbáltak megküzdeni, hanem a csúszós „jégtábla” is okozott némi fejfájást a mai napon. Beöltözés, hullámok, zászlóállítás és a fotósok elvárásainak való megfelelés – ilyen körülmények között kellett helytállniuk, míg az esemény valódi célját sem veszíthették szem elől.

Stoll Barbara, a Greenpeace klíma és energia kampányfelelőse elmondta: „a múlt heti Környezetvédelmi Tanácsülés eredménytelen lezárása is azt mutatj a, hogy az Unió még mindig késlekedik, hogy növelje az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentési céljait. Pedig egy kis bátorság a gazdaság fellendítéséhez, a munkahely-teremtéshez, valamint a válságból való sikeres kilábaláshoz i s megfelelő eszköz lehetne.

„Az EU mentse meg magát”

Vetier Márta, a Greenpeace EU szakértője a Tiszta Jövő kérdésére válaszolva kifejtette, hogy Magyarország puszta facilitátor szerepet játszott az elnökség tárgyalásain, és az elnökségben soron következő Lengyelország még annyira sem elkötelezett a klímavédelem iránt, mint Magyarország.

A 30 százalékos kibocsátás-csökkentésnek egyébként konkrét, kézzel fogható előnyei származnának a gazdaságra nézve, amennyiben a megfelelő és következetes politikával erősítenék azt meg: akár 620 milliárd euró GDP növekedéshez vezetne, 6 millió új munkahelyet teremtene, valamint hozzá segítené az európai ipart, hogy fenntartsa és javítsa a versenyképességét.

A magasabb klímavédelmi ambíciót nemzetközi szinten már majdnem 100 nagyvállalat is követeli az Uniótól, mint például a Magyar Telekom, a Vodafone, a Tesco, az Ikea, a Nestlé, a Google vagy az Axa. Ezek a mamut vállalatok világszerte mintegy 6,3 millió embert foglalkoztatnak, együttes bevételük pedig eléri a 1400 milliárd eurót. Ezek a cégek készek akár lobbi erejüket is bevetni, hogy hatást gyakoroljanak az unió döntéshozóira.

Magyarország uniós elnöksége egy nap múlva véget ér, és habár voltak pozitív mozzanatai is az elmúlt hat hónapnak, hazánk megmaradt az óvatos semlegességnél, és nem írt történelmet az uniós klímavédelem színpadán, ahogy azt remélni lehetett.