Környezetvédelem

Génszennyezés botrány: a zéró tolerancia és a vetőmag-önrendelkezés a megoldás

Az elmúlt hetek egyre jobban kibontakozódó hazai génszennyezési botránya kapcsán már több ezer hektár kukoricát és szóját kellett megsemmisíteni, s ennek következtében több, mint egymilliárd forintnyi kár érte a gazdákat és országunk mezőgazdaságát. Az eset kapcsán a környezetvédő szervezetek továbbra is a zéró tolerancia szigorú alkalmazását sürgetik, valamint jövőben hasonló esetek elkerülése érdekében a vetőmagok és a takarmányok területén az önrendelkezéshez vezető stratégiai programok beindítását.

Az alábbiakban az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület (ETK), a  Greenpeace  Magyarország,  a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), a Szövetség  az  Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET) és a Védegylet által közösen elkészített állásfoglalást ismertetjük.

Az elmúlt hetek egyre jobban kibontakozódó hazai génszennyezési botránya kapcsán már több ezer hektár kukoricát és szóját kellett megsemmisíteni, s ennek következtében több mint egymilliárd forintnyi kár érte a gazdákat és országunk mezőgazdaságát. Az eset kapcsán alulírott környezetvédő szervezetek továbbra is a zéró tolerancia szigorú alkalmazását tartjuk az első számú lépésnek, valamint jövőben hasonló esetek elkerülése érdekében a vetőmagok és a takarmányok területén az önrendelkezéshez vezető stratégiai programok beindítását.

A nyáron napvilágra került génszennyezési esetek ismételten igazolják azt, hogy a genetikailag módosított vetőmagot és hagyományos vetőmagot is gyártó óriáscégek képtelenek ellenőrzésük alatt tartani az általuk kifejlesztett technológiát, nem tudják a vetőmagokat 100%-osan külön kezelni és amennyiben olyan országokból hoznak be vetőmagot, ahol génmódosított növényeket is termesztenek, a génszennyezéssel számolni kell.

1. A kimutatott génszennyezési esetekben Magyarország génmódosítás-mentességének immáron az Alkotmányban is rögzített elvének biztosításához alapvető fontosságú a zéró tolerancia alkalmazása, mert csak a szennyezett vetőmagok mielőbbi megsemmisítésével és a már elvetett magokból kikelt növények haladéktalan betárcsázásával lehet megelőzni a génszennyezés széles körű továbbterjedését.

Ezért alapvető fontosságúnak tartjuk a szigorú hatósági, kormányzati fellépést: továbbra is fenn kell tartani a zéró tolerancia alkalmazását, s minden olyan esetben, ahol kimutatható genetikai szennyezés, a vetőmag illetve az elvetett növény haladéktalan megsemmisítésére van szükség. A hasonló esetek jövőbeli előfordulásának elkerülése érdekében szigorú és jelentős mennyiségű ellenőrzést, vizsgálatot kell eszközölni, és az ellenőrzések folyamatos biztosításához megfelelő anyagi és intézményi háttérre van szükség – ehhez rendszeresen fejleszteni, modernizálni kell a laboratóriumi hátteret is.

2. Kiemelkedő fontosságú a „szennyező fizet!” elv alkalmazása a jelenlegi és az esetleges későbbi ügyekben is! Ellenkező esetben a génmódosítást végző cégek áthárítják a génmódosítás-mentesség fenntartásának költségeit a hagyományos és ökológiai vetőmagokkal gazdálkodni szándékozókra vagy a társadalomra. Ezen kívül, ha a felelősök egy több milliárd forint kárt okozó génszennyezési ügyben sem tapasztalják a szigorú hatósági fellépést, sokkal kevésbé valószínű, hogy változtatnak vetőmag-termesztési, raktározási, szállítási és értékesítési gyakorlatukon.

3. A mostani génszennyezések külföldi eredete rávilágít arra, mennyire kiszolgáltatottá vált mezőgazdaságunk azáltal, hogy a vetőmagtermesztés és forgalmazás mára külföldi, nemzetek-feletti cégek ellenőrzése alá került. Mindezek fényében közép- és hosszú távon elengedhetetlennek tartjuk a vetőmagok terén is az élelmiszer-önrendelkezés irányába történő lépések megtételét, ezért szorgalmazzuk egy nemzeti vetőmagprogram elindítását hazai nemesítők és gazdálkodók bevonásával, amelynek célja a minőségi, génmódosítás-mentes hazai vetőmag biztosítása lenne. Egy ilyen programban különösen fontos szerepet kell kapniuk a kárpát-medencei élőhelyükhöz évszázadok óta alkalmazkodott hazai tájfajtáknak, amelyek megőrzése, fejlesztése és köztermesztésbe vonása is kiemelt cél kell legyen.

4. Az elmúlt hetekben többször elhangzott, hogy jelenleg is import génmódosított szója takarmányon élnek a haszonállatok és így a tej- és húsipari termékekbe közvetve bekerülnek. Álláspontunk szerint ez nem lehet hivatkozási alap a génszennyezés elfogadtattására, hanem az új vidékstratégiában szereplő fehérje-program fontosságát, szükségességét húzza alá. Azt várjuk a kormánytól, hogy a vidékstratégia alapján 2011 őszére dolgozza ki a fehérje-program körvonalait, hogy az elkövetkező évektől a génszennyezett import vetőmag mellett az import génmódosított takarmány is teljesen eltűnjön a Kárpát-medencéből! Ezáltal az európai hús és tejtermékek fogyasztása sokkal kevésbé terheli a környezetet, növeli az élelmiszerbiztonságot és az élelmiszer önrendelkezést, valamint lehetőséget teremt a dél-amerikai társadalom számára, hogy az európaiak állatai helyek önmagukat élelmezzék jó minőségű helyi táplálékkal.

5. Arra is rámutat az eset, hogy az uniós politikák színtéren az eddigieknél is határozottabban és nagyobb jogalappal (Alkotmányban szereplő tilalommal és egy eddig példa nélküli génszennyezés áldozataként) kell fellépnie Magyarországnak annak érdekében, hogy a határokat nem ismerő génszennyezés problémáját mérsékelni lehessen. Az Európai Parlament által júliusban megszavazott jogszabálytervezettel összhangban mindent meg kell tennünk azért, hogy a tagországok területükön saját hatáskörben jogilag védhető környezeti-egészségügyi kockázatok, érvek alapján betilthassák a génmódosított növények termesztését. Emellett a génmódosított növények uniós engedélyezését szigorítani kell, az engedélyezés alatt álló génmódosított növényeket a szigorúbb kritériumok alapján újra kell vizsgálni.

Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület (ETK)
Greenpeace Magyarország Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ)
Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET)
Védegylet

Jegyzet:

1 Az Európai Parlament 2011 július 5-ei szavazásáról bővebben:
http://greenpeace.hu/hirek_kul/i340/p1

Forrás: http://www.greenpeace.hu