Környezetvédelem

Új japán módszer a talajban lévő sugárzás eltávolítására

Egy továbbfejlesztett módszerrel el lehet majd távolítani a talajban lévő radioaktív céziumot, így a japán hatóságoknak nem kell az óriási mennyiségű földet kicserélni. Ez hatalmas segítséget jelent, hiszen az országban az utóbbi huszonöt év legnagyobb nukleáris katasztrófája történt tavasszal.

Japánban több ezer négyzetméter sugárszennyezett föld kitisztításáról kell gondoskodni, miután a Fukushima Daiichi atomerőmű megsérült a márciusi földrengés és az azt követő cunami következében. A National Institute of Advanced Industrial Science and Technology által kifejlesztett új eljárás egy savas oldat segítségével tisztítja meg a talajt a radioaktív sugárzástól. Az új módszer nélkül a Daiichi atomerőmű körül fekvő tizenkét település talaját ki kellene cserélni, a sugárfertőzött földet  pedig, melynek mennyisége több ezer tonna, meg kellene semmisíteni vagy tárolni kellene valahol.

„Ez rengeteg pénzbe kerülne. Az általunk kifejlesztett eljárás során az eredetileg elszállítandó földnek csak az egy százalékát kell kicserélni, így a tárolási és megsemmisítési költségek is ebben a mértékben csökkenek.” – mondta Tohru Kawamoto, a kutatás vezetője.

Kawamoto és csapata először a Fukushima prefektúrában lévő néhány iskola környékét szeretné megtisztítani a következő fél évben kísérleti jelleggel, és csak azután állnának neki az egész térség megtisztításához.

Az új eljárás során a savas oldatot majdnem forrásig hevítik, ezután szinte az összes céziumot ki tudják vonni a talajból az ún. kék porosz (Prussian Blue) nevű ágensnek köszönhetően, amely lehetővé teszi, hogy az oldatot újra felhasználják. A céziumnak különböző típusai kerültek a talajba a sérült atomreaktorból. Felezési ideje harminc év, vagyis harminc év alatt csökken a felére a radioaktív anyag atomjainak a száma. „Már megkerestek minket a tisztításban résztvevő cégek, de a területen lévő ingatlanok tulajdonosai is érdeklődnek az új módszer iránt.” – nyilatkozta Kawamoto.

Japán a múlt héten jelentette be, hogy az elkövetkezendő két évben a talaj és a növényzet eltávolításával felére csökkenti a sugárszennyezett területek mennyiségét. Ennek a folyamatnak költségei a több tíz milliárd dollárt is elérhetik, és az ott élőknek akár több évre el kell hagyniuk az otthonaikat – ha egyáltalán visszatérhetnek valaha.

Forrás: http://www.reuters.com