Környezetvédelem

Tejipari melléktermékből fenntartható csomagolóanyag készíthető

A savófehérjét, a sajtgyártás során keletkező egyik mellékterméket eddig leginkább proteinszeletek és -shakek összetevőjeként használják fel, de barcelonai tudósok felfedezték, hogy fenntartható műanyag csomagoló is készíthető belőle.

A WheyLayer projekt az Európai Bizottság megbízásából jött létre, és céljuk az volt, hogy alternatívát találjanak a kőolaj-alapanyagú élelmiszercsomagolásokra. Ennek a projektnek a keretein belül jött rá az IRIS, hogy a szintetikus kőolaj-alapú polimereket helyettesíteni lehet savófehérjével – írja az ecogeek.org. A savófehérjés műanyag a hagyományos műanyag csomagoláshoz hasonlóan nem légáteresztő, és olcsóbb az előállítása, valamint könnyebb újrahasznosítani is.

A hagyományos műanyag csomagolóanyagok kőolaj-alapú polimerjeit nagyon nehéz kiválasztani, ezért az újrahasznosítása szinte lehetetlen, viszont a savófehérjés műanyagból enzimek segítségével kinyerhető a fehérje, így a megmaradt műanyagot könnyedén fel lehet használni újra. Ráadásul az új eljárásnak köszönhetően az amúgy hulladéknak minősülő tejsavó 40%-át hasznosítani lehet, így kevesebb kerül a szeméttelepre.