Környezetvédelem

Ökolábnyom mérés a Millenárison

Bárki megmérheti ökológiai lábnyomát, aki szeptember 10-én részt vesz a Millenárison a National Geographic "családi szűrőnapján".

A mérésben résztvevők megtudhatják, hogy életvitelük alapján mekkora darabot foglalnak el a Földből.

Az ingyenes szűrésre a National Geographic ökonapján kerül sor. Aki megméreti ökolábnyomát, az megtudhatja, hogy mennyivel többet használ fel a Föld erőforrásaiból, mint amennyi átlagosan egy személynek “járna” – olvasható a magazin közleményében.

“A tudósok adatai szerint annyira nagy lábon élünk, hogy kétszer ekkora bolygón is alig férnénk el. Gyakorlatilag letapossuk a világot – fogalmaz a folyóirat közleménye. – Ha a Föld minden más lakója a magyar átlagnak megfelelő színvonalon élne, akkor sem hely, sem zöld, sem energia, sem levegő nem lenne elég.”

A magazin szerkesztősége a budapesti Deák téren már bemutatta azt a 6 méter széles és 10 méter hosszú óriáslábnyomot, amely az átlagos életmód okozta túlzott környezeti terhelést szemlélteti. A “nagy szembesítés” felvezető programján több magyar híresség és médiaszemélyiség is vállalta a megméretést. Közülük a legkisebb nyomot az ismert meteorológusnak, Németh Lajosnak mérték, aki életvitele alapján ökológiai szempontból 4-6 hektár közötti területet “foglal el” a Földön.

A szombati ökotársasjátékon bemutatják, hogyan hagyhat kisebb lábnyomot az ember: lesz tájékoztató a szelektív gyűjtésről, nagy vállalatok mutatják be környezetbarát technológiáikat, és számos egyéb ötlettel is segítik a szervezők a környezettudatos gondolkodást.

A nap programjairól és az ott megrendezésre kerülő konferenciák tartalmáról a magazin honlapja nyújt tájékoztatást.

Forrás: http://www.mti.hu