Környezetvédelem

Műanyag üvegekkel tisztítják meg az ivóvizet az arzéntól

Amerikai kutatók azt állítják, hogy kifejlesztettek egy egyszerű, olcsó eljárást, amellyel az arzénszennyezett vizet meg lehet tisztítani. A probléma százmilliókat érint világszerte.

„Az eljárás egyszerű: ciszteinnel – egy étrend kiegészítőkben és élelmiszerekben található aminosavval – bevont üdítős vagy vizes műanyag flakonok darabkáit kell a vízbe dobni, és az egészet össze kell keverni. A ciszteines műanyag mágnesként vonzza magához az arzént, így jelentősen csökkenthető annak előfordulása az ivóvízben” – mondta Tsanangurayi Tongesayi, a Monmouth Egyetem professzora és a kutatás vezetője.

A vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy a 20 milliomodos (ppb – parts per billion) arzéntartalmat 0,2 ppb-re tudják csökkenteni az eljárásnak köszönhetően. Tongesayi még azt is hozzáfűzte, hogy az eljárás egyszerűségének köszönhetően azokban a régiókban is alkalmazhatják, ahol amúgy nem engedhetik meg maguknak a drága víztisztítási módszereket. A világ számos pontján arzénszennyezett az ivóvíz általában a kőzetekből és a talajból történő természetes lerakódás következtében. Bangladesben például minden ötödik haláleset összefüggésbe hozható az ivóvíz arzéntartalmával.