Környezetvédelem

A felmelegedő óceánokban elszaporodnak a veszélyes baktériumok

Egy múlt hét csütörtökön, Brüsszelben megrendezett konferenciára készített tanulmány szerint a felmelegedő óceánokban elszaporodó baktériumok súlyos megbetegedéseket okozhatnak, és ez az egészségügynek euró millióiba kerülhet majd.

A 200 oldalas tanulmány több mint száz európai uniós projekt eredményét foglalja össze egészen 1998-ig visszamenően. A tanulmány a CLAMER projekt keretein belül készült el, tizenhét európai tengerkutató intézet közreműködésével.

A tanulmány szerint az óceán vizének felmelegedése ideális környezetet biztosít a Vibrio baktériumoknak, amelyek ételmérgezést, súlyos gastroenetritist, vérmérgezést és kolerát okozhatnak – írja a msnbc.msn.com. „Ez több millió eurós többletköltséget jelenthet az egészségügynek. A fertőzött tengeri halak fogyasztása, de akár a tengerparti kikapcsolódás, például strandolás következtében is megbetegedhetnek az emberek. Az éghajlati viszonyok döntő fontosságú szerepet játszanak a fertőzések terjedésében” – olvasható a tanulmányban.

De részletes leírást olvashatunk arról is, hogy a felmelegedésen kívül mi minden járul hozzá a kórokozók elszaporodásához. A már megfigyelt jégolvadás, a tengerszint növekedése, a part menti erózió, a viharok intenzitásának és gyakoriságának növekedése, valamint a tenger kémiai összetételének változása – beleértve az elsavasodást és az oxigéntartalom csökkenését – mind-mind kedveznek a baktériumok szaporodásának.

„Ami számomra meglepő volt, az az, hogy a folyamat már rég elkezdődött. És az sem kérdés, hogy folytatódni fog.” – nyilatkozta Katja Philippart, a Holland Királyi Tengerkutató Intézet munkatársa, aki részt vett a tanulmány elkészítésében.

Nem pusztán a változások mértéke döbbenti meg a kutatókat, hanem a sebessége is. „Számomra a legmeglepőbb felfedezés az volt, hogy az óceán sokkal gyorsabban változik, mint azt lehetségesnek gondoltuk volna.” – mondta Carlo Heip, a holland intézet vezetője. Állítása szerint mindössze néhány évtized kellett ahhoz, hogy az Északi-tenger halállománya jelentősen megváltozzon: a nagyobb méretű fajok észak felé vándoroltak, helyüket pedig kisebb fajok vették át.

Heip még azt is hozzátette, hogy már a ’60-as években is megfigyelték a Vibrio baktérium elszaporodását. „A ’80-as évek végén pedig az Északi-tenger hőmérsékletének növekedésével párhuzamosan a Vibrio baktériumok is szaporodni kezdtek.” 2006-ban a balti térségben az átlagosnál több gastroenteritises megbetegedés volt, fűzte hozzá Heip, bár azt is elismerte, hogy nem állíthatják egyértelműen, hogy ez a tengervíz megnőtt baktériumszintjének tudható be. A veszély mértékét egyelőre nem tisztázták.

Philippart azt mondta, hogy néhány jelenség maga is visszahat a globális felmelegedésre. „Minél inkább elsavasodik a tengervíz, az algák annál kevésbé tudják lekötni a szén-dioxid molekulákat. Így tovább nő a légkör szén-dioxid tartalma, ami felerősíti a globális felmelegedést.” – derül ki a tanulmányból.