Környezetvédelem

A klímaváltozás meglepő hatása – amire a tudósok sem számítottak

Az olvadó jég, a kitörő járványok, az egyre vadabb viharok és az erdőtüzek növekvő száma csak néhány azok közül a következmények közül, melyek az emberek okozta klímaváltozással együtt járnak. És most felvehetünk egy újabb következményt a listára: az állatok összezsugorodása.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a melegebb időjárás következtében egyes fajok egyedei kisebbek lehetnek. Az állatok mérete és a hőmérséklet közötti ilyen összefüggés azonban csak a hidegvérűeknél áll fenn, melyeknek élete nagyban függ a környezettől, elsősorban a napfénytől, mely testük hőmérsékletét szabályozza – olvasható yahoo!news-on.

A tudósok még nem tudják, hogy pontosan miért van összefüggés e két dolog között, ennek ellenére nagyban meghatározza ezeknek az élőlényeknek a létét. A kisebb egyedek ugyanis kevesebb utódot nemzenek, ez pedig hosszútávon hatással lehet a táplálékláncra is.

A melegvérű élőlények, például az ember szempontjából elsőre nem tűnik olyan nagy jelentőségűnek a zsugorodó hidegvérűek ügye. De a Föld élőlényeinek mi, emberek csak egy kis részét tesszük ki, és még a mi életünk is nagyban függ a hidegvérűekétől. Talán meglepő, de a mi táplálékláncunkban is benne vannak ezek az állatok, és még a virágok beporzásában is jelentős szerepet játszanak. Így ha az ő életük felborul, akkor a miénk is.

A tudósok már meg is állapítottak egy ún. „hőmérséklet-méret” szabályt, mely szerint a hűvösebb környezetben kifejlődő egyedek nagyobb méretűek lesznek, mint a melegebb környezetben élő társaik. De hogy ez pontosan hogyan és miért történik, azt Jack Foster, a londoni Queen Mary Egyetem doktorandusza, a kutatás vezetője sem tudta megmondani.

Foster és munkatársai harmincnégy evezőlábú rákfajtát vizsgáltak meg abból a szempontból, hogy milyen hatással van fejlődésükre a környezetük hőmérséklete. A vizsgálatokból az derült ki, hogy az egyedek fejlődési üteme érzékenyebb a hőmérsékletre, mint a növekedésük. „A melegben az egyedek sokkal gyorsabb ütemben fejlődtek, és amikor elérték a teljes fejlettségi szintjüket kisebbek maradtak, mint a hidegben növő társaik” – összegezte az eredményeket Foster. A kutatás során azt is megfigyelhették, hogy a tojásokra még nincs hatással a hőmérséklet, csak a későbbi életszakaszoktól kezdődnek a változások.

Ahogy a planktonok, az evezőlábú rákok is a tengeri tápláléklánc kulcsfontosságú figurái, így ezeknek az állatkáknak a csökkenő mérete az őket megevő állatokra közvetlen hatással lesz. Azok a halak, melyek ezekkel az élőlényekkel táplálkoznak, több időt fognak a táplálék felkutatásával eltölteni. És mivel a halak is hidegvérűek, lehet, hogy az ő méretüket is befolyásolni fogja az óceánok hőmérsékletének növekedése. De az is lehet, hogy a halak más préda után néznek majd, amelynek szintén vannak következményei. De mindez csak feltételezés, tette hozzá Foster.

A kutatók előző munkájukban már kimutatták, hogy minden 1 ˚C-os hőmérsékletnövekedéssel 2,5%-kal csökken a rovarok, a rákok, a kétéltűek és a hüllők mérete. Néhány evezőlábú rák ennél nagyobb mértékű változást is mutatott.

Lehetséges, hogy nemcsak a hidegvérű állatokra van ilyen hatással a klímaváltozás, Foster szerint ugyanis vannak bizonyítékok arra nézve, hogy a hőmérséklet-méret szabály érvényes néhány egysejtűre és növényre is.