Környezetvédelem

Az öntözés is növeli a tengerszintet

Nemcsak az olvadó gleccserek és jégsapkák növelik a tengerszintet, hanem például a pázsit öntözése is - számolták ki amerikai kutatók.

A Geophysical Research Letters című szaklapban megjelent tanulmány szerint az öntözés és a föld alatti vízkészletek más módon történő hasznosítása roppant víztömegeket von el a mélységből, amelyek a patakokon, folyókon keresztül végül az óceánokba kerülnek. A világszerte gyűjtött információkból és az ismert trendek adathiányos régiókra történő kivetítéséből arra a következtetésre jutott Leonard Konikow, az amerikai Geological Survey kutatója és csapata, hogy az elmúlt évszázad során az ember több mint 4500 köbkilométernyi vizet nyert ki a föld alól.

Ez a mennyiség elegendő arra, hogy 12,6 milliméterrel megemelje a tengerszintet – írja a Science magazin hírportálja (www.news.sciencemag.org). Ez az ebben az időközben mért teljes növekedés több mint hat százaléka. A legutóbbi években, amikor a föld alatti vízkészletek kinyerése a tetőfokára hágott, a folyamat még nagyobb arányban járult hozzá a vízszint növekedéséhez.

2000-től 2008-ig az ember átlagosan 145 köbkilométernyi vizet nyert ki a föld alól évente, ami minden egyes évben 0,4 milliméterrel duzzasztotta a tengerszintet a teljes növekedés 13 százalékát kitéve.

A maradék 87 százalék mintegy feléért egyes kutatások szerint a szárazföldi jég olvadása felelős, a másik feléért az óceánok hőtágulása okolható, amely a vízhőmérséklet emelkedésének köszönhető.

Forrás: http://www.mti.hu