Környezetvédelem

Meghirdették az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatot

2011.10.12. - 17:39  |  Nincs hozzászólás

A vállalkozások energiahatékonyságának segítése érdekében – az Országgyűlés fenntartható fejlődést szolgáló testületeinek védnökségével – meghirdették az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatot – tájékoztatták a szervezők az újságírókat szerdán Budapesten.

A pályázat elindításában az Országgyűlés testületei - a Nemzeti Fenntartható Fejődés Tanácsa és az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága - mellett részt vállaltak a tudományos élet, a szakigazgatás, a társadalmi szervezetek képviselői, valamint a mentor vállalatok.

Szili Katalin országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának alapító és tiszteletbeli elnöke, a pályázat védnöke elmondta: a kezdeményezés az önkéntességet, valamint az energiafelhasználás területén történő ésszerű gazdálkodást kívánja díjazni, amely így nemcsak a tudatformálást, hanem a paradigmaváltást is előmozdítja ezen a területen

Az országgyűlési képviselő az elmúlt évek jelentős lépései között sorolta a jövő nemzedékek ombudsmani intézményének létrehozását, valamint a fenntartható fejlődés parlamenti állandó bizottság életre hívását. Hozzátette: ezek a testületek segítik a nagy gazdasági, társadalmi és környezeti rendszerekben felvetődő problémákra adandó válaszok megfogalmazását, de szükséges azoknak az ösztönző rendszereknek a kialakítása is, amelyek helyi szinten támogatják az energiahatékonyság és az energiatakarékosság szempontjainak érvényesülését.

Jávor Benedek (LMP), az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerint fontos kezdeményezés indult útjára. Emlékeztetett, hogy 2050-ig - 1990-hez képest - 80-90 százalékos szén-dioxid kibocsátás csökkentést kellene végrehajtani. Az állam ezt minden jószándéka mellett sem képes egyedül végrehajtani, ezért is szükséges a társadalom különböző területein tevékenykedők - vállalkozások, civil szervezetek, egyetemek - összefogása ezen a területen. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta a versenyképesség fokozását, amit szintén elősegít a program.

Fürjes Balázs Zoltán, a pályázatot szervező Virtuális Erőmű Program Nonprofit Kft. igazgatója rámutatott: a pályázat célja, hogy a vállalkozások energiatudatossága növekedjen az energiahatékonyság területén elért eredmények bemutatásával.

Gróf Gyula, egyetemi docens, tanszékvezető, a Műegyetemen folyó Fenntartható Energetika kiemelt kutatási terület vezetője pedig arról beszélt, hogy az általa képviselt felsőoktatási intézmény - az ott folyó kutatások révén - hatékonyan tudja segíteni a Virtuális Erőmű Programot és a most meghirdetett pályázatot is.

Az MTI kérdésére a szakértők elmondták: Magyarországon az import energia aránya jelenleg 80 százalék körüli, ami jó esetben - a hatékonyság és takarékosság, valamint a megújuló energiaforrások használatának növelésével - 2020-ra 65-70 százalékra mérsékelhető.

Forrás: http://www.mti.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »