Környezetvédelem

A halat utánzó polipot utánzó hal

Bezárult a kör, már ami a Harlequin állkapocshal (Stalix histrio) és az utánzó polip (Thaumoctopus mimicus) megfélemlítésről és utánzásról szóló játékát illeti. Indonézia vizeiben tudósok első ízben találtak bizonyítékot arra, hogy a két állat együttműködik.

Az utánzó polipot először 1998-ban írták le, amely arról ismert, hogy nagyon tehetségesen utánozza a mérgező lepényhalat, az oroszlánhalat, sőt még a tengeri kígyókat is, átvéve azok jellegzetes, hullámzó mozgását, és barna-fehér mintázatát. Ennek a tulajdonságának köszönhetően az utánzó polip viszonylagos biztonságban úszkálhat a tenger fenekén. Az állkapocshal viszont egy elég kicsi és félős hal, aki felnőtt életének nagy részét a fenékbe fúrt kis lyuk mellett tölti, hogy gyorsan visszavonulhasson veszély esetén.

Godehard Kopp, a német Göttingeni Egyetem egyik munkatársa 2011 júniusa során videón rögzítette a két állat együttműködését: a kis állkapocshal szorosan a poliphoz simulva követte a tenger fenekén úszó utánzó polipot. Az állkapocshalnak barna-fehér mintázata volt, pont olyan, mint a polipnak, és alig lehetett észrevenni a polip karjai között. A polipot az állkapocshal láthatóan nem zavarta, vagy nem is vette észre.

Kopp elküldte a videót a Californa Academy of Sciences tudósainak, Rich Rossnak és Luiz Rosának, akik azonosították az állkapocshalat. Mivel hasonló együttműködésről még nem publikáltak, megfigyeléseiket az egyik tudományos folyóirat, a Coral Reefs oldalain tették közzé. A szerzők azt gyanítják, hogy az állkapocshal a polipot egy védelmet biztosító útitársként használta, így el tudta hagyni a fenékbe fúrt kis üregét, hogy táplálék után kutathasson. Az „alkalmi utánzás” egy esete.

„Ez egy egyedi eset, és nemcsak azért, mert az állkapocs hal egy utánzott mintát utánzott, hanem azért is, mert először láthattunk állkapocshaltól mimikrit. Sajnos a délkelet-ázsiai Korall Háromszög területe folyamatosan csökken az emberi tevékenységek következtében, és lehet, hogy hamarabb eltűnnek az ilyen egyedülálló együttműködésre hajlamos élőlények, mint hogy észrevennénk őket” – mondta Dr. Luiz Rosa, a California Academy of Sciences ichtiológusa.

A videón megnézheted a „furcsa párost”.YouTube előnézeti kép