Környezetvédelem

„Ez nem pusztán egy elmélet”

Az Amerikai Egyesült Államokat és a világ más pontjait sújtó extrém forróság az ember okozta globális felmelegedés következménye – állítja James Hansen professzor, a NASA vezető kutatója.

Hansen tanulmánya szerint 1950 és 1980 között az elmúlt években egyre gyakrabban megfigyelhető szokatlan hőmérsékleti változás valószínűsége háromszáz volt az egyhez.

Ma már tíz az egyhez.

A professzor a statisztikai adatokat vizsgálva – a gyakran használt éghajlat-modellezés helyett – négy katasztrófát emelt ki, amelyeket egyértelműen a globális felmelegedés eredményének tulajdonít: az Egyesült Államokban idén, Texasban és Oklahomában 2011-ben pusztító szárazságot, az Oroszországban és a Közel-Keleten 2010-ben, illetve az Európában 2003-ban több ezer halálesetet okozó forróságot.

A legtöbb éghajlatkutató azt vallja, hogy lehetetlen megállapítani, hogy az egyes időjárási eseményekért a globális felmelegedés vagy a természetes változékonyság felelős. Hansen viszont úgy gondolja, elég gyakori és nagy területet érintő jelenségről van szó, amely nem véletlenszerű vagy normális, hanem egyszerűen maga az éghajlatváltozás.

„Ez nem pusztán egy elmélet. Amit látunk, az tudományos tény” – nyilatkozta a professzor.

Forrás: http://www.independent.co.uk