Környezetvédelem

London 2012: A valaha volt legzöldebb olimpia

2012.08.14. - 12:22  |  Nincs hozzászólás

Az idei olimpia volt az ötkarikás játékok történelmének legzöldebb eseménye – jelentette be a 2012-es olimpia környezetre gyakorolt hatását vizsgáló bizottság. London egy új mércét állított fel a jövendőbeli házigazdák számára, igaz, még sokat lehet tenni – mondta Shaun McCarthy, a szervezet elnöke.

A független szervezetként működő Bizottság a Fenntartható London 2012-ért elnöke hangsúlyozta, hogy az újrahasznosítás és a regenerálás volt a két kiemelkedő „zöld területe” az idei olimpiának. McCarthy egyben azt is kiemelte, hogy ennél sokkal többet lehet tenni a jövőben azért, hogy minimalizálják az olimpiai játékok bolygóra és emberekre gyakorolt hatását – számolt be a BBC.

A korábbi olimpiákat azért marasztalták el, mert a keletkező hulladék, az építkezések, és a szállítmányozás nagy kárt tesz a környezetben. Londonban a fenntarthatóság volt az egyik vezérelv, és a bizottság szerint a szervezők hatalmas mértékben tettek eleget a vállalt kötelezettségeiknek.

Az egyik szigorú feltétel volt, hogy a helyszínek kivitelezése során az alapanyagok legalább egynegyede újrahasznosított anyag legyen – az Olimpiai Stadion esetében például már a használatból kivont gázcsöveket is beépítettek.

Az Olimpiai Parkot egy elhagyatott terület felújításával alakították ki, melyből az élővilág is profitált, illetve a bizottságot a tömegközlekedés is lenyűgözte – valószínűleg itt nem a metrózó rókára gondoltak.

McCarthy arra is felhívta a figyelmet, hogy az ideiglenes helyszínek felhasználása is „példanélküli volt”. Az Olimpiai Park helyszíneként is szolgáló kelet-londoni Stratford az egyik legjobban sikerült projekt Európában, melyet egy hosszú távú befektetéssel kapcsoltak be a tömegközlekedésbe – mondta az elnök.

A sok rossz indulatú jóslat ellenére a londoni olimpia volt az első olyan esemény a világon, melyben a tömegközlekedés alapvető szerephez jutott, és mindezt sikeresen.

„Többnyire komoly siker volt a londoni fenntartható Játékok, de mint a legjobb sportcsapatok esetében, itt is folyamatos fejlődésre van szükség”- mondta McCarthy.

„Sikert kívánok az IOC-nak (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) és a jövőbeni vendéglátóknak, valamint azt, hogy képesek legyenek még jobban teljesíteni.”

Fotó: www.london2012.com

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »