Környezetvédelem

Veszélyes vegyszerek

A statisztikák alapján a mérgező vegyszerek nem körültekintő használata egyike az öt leggyakoribb oknak, amelyek korai halálhoz vezetnek. Szudánban például a vegyi anyagok miatt a mezőgazdasági területek közelében élő várandós nők halálozási rátája háromszorosa az átlagos értéknek. Becslések szerint Fekete-Afrikában a növényvédő szerekhez kapcsolódó sérülések és megbetegedések kórházi költségei 2005 és 2020 között elérhetik a 90 milliárd dollárt. Az illékony szerves vegyületek nem megfelelő kezelése évente 240 milliárd dolláros veszteséget okoz világszerte.

Achim Steiner, főtitkár-helyettes és az UNEP ügyvezető igazgatója a jelentés kapcsán elismerte, hogy a vegyi anyagok, műtrágyák jelentős szerepet játszottak a a szegényebb országokban a gazdasági fejlődés biztosításában, ugyanakkor kiemelte, hogy a keletkező gazdasági haszon az emberi egészség és a környezet rovására jön létre, épp ezért fenntarthatatlan. A kulcsfontosságú fejlesztési célok, mint a vízkészletek megóvása, az élelmiszer-biztonság, a jólét és a munkavállalók termelékenysége növelésének megvalósítása szempontjából akadályt jelent a vegyszerek felelőtlen használata.

A jelentés arra buzdítja a kormányokat és cégeket, hogy szorosabban együttműködve alakítsanak ki hatékonyabb vegyianyag politikákat, részesítsék előnyben a kevesebb kockázatot hordozó, alternatív megoldásokat.