Környezetvédelem

Veszélyes vegyszerek

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) új jelentése szerint az iparban és mezőgazdaságban alkalmazott vegyszerek gondatlan kezelése miatt évente egymillió ember veszti életét, és több százmilliárd dolláros kár keletkezik.

A statisztikák alapján a mérgező vegyszerek nem körültekintő használata egyike az öt leggyakoribb oknak, amelyek korai halálhoz vezetnek. Szudánban például a vegyi anyagok miatt a mezőgazdasági területek közelében élő várandós nők halálozási rátája háromszorosa az átlagos értéknek. Becslések szerint Fekete-Afrikában a növényvédő szerekhez kapcsolódó sérülések és megbetegedések kórházi költségei 2005 és 2020 között elérhetik a 90 milliárd dollárt. Az illékony szerves vegyületek nem megfelelő kezelése évente 240 milliárd dolláros veszteséget okoz világszerte.

Achim Steiner, főtitkár-helyettes és az UNEP ügyvezető igazgatója a jelentés kapcsán elismerte, hogy a vegyi anyagok, műtrágyák jelentős szerepet játszottak a a szegényebb országokban a gazdasági fejlődés biztosításában, ugyanakkor kiemelte, hogy a keletkező gazdasági haszon az emberi egészség és a környezet rovására jön létre, épp ezért fenntarthatatlan. A kulcsfontosságú fejlesztési célok, mint a vízkészletek megóvása, az élelmiszer-biztonság, a jólét és a munkavállalók termelékenysége növelésének megvalósítása szempontjából akadályt jelent a vegyszerek felelőtlen használata.

A jelentés arra buzdítja a kormányokat és cégeket, hogy szorosabban együttműködve alakítsanak ki hatékonyabb vegyianyag politikákat, részesítsék előnyben a kevesebb kockázatot hordozó, alternatív megoldásokat.

Forrás: http://www.businessgreen.com