Környezetvédelem

Ázsia harcol leghatékonyabban az éghajlatváltozás ellen?

Ázsia „a világegyetem új középpontja”, legalábbis a kibocsátás csökkentése terén tett erőfeszítések tekintetében – jelentette ki Christiana Figueres, az ENSZ Klímaváltozási Keretegyezménye végrehajtásának vezetője.

Figueres a Washingtonban megrendezett Észak-amerikai Szénfórumon kifejtette, hogy a régió vezető szerepet tölt be a kibocsátás kezelését szolgáló piaci mechanizmusok alkalmazása terén, amelyet a következő években várhatóan tovább erősít.

Példaképpen Christiana Figueres megemlítette, hogy Kína világelső a napelemek gyártásában, és bár jelenleg még csak második, nemsokára az első helyre lép a szélenergia technológiákban. Az ország tartományai és nagyvárosai önkéntes alapon működő kibocsátás-kereskedelmi rendszereket hoztak létre, zajlik a kínai nemzeti kibocsátás-kereskedelmi program tervezése, melyen az Európai Unióval és a kérdésre specializálódott egyéb intézményekkel egyeztetve dolgoznak. India két év múlva kívánja elindítani saját rendszerét, Japán kétoldalú megállapodásokat köt, de Dél-Korea, Thaiföld és Indonézia is szoros együttműködésen alapuló piaci mechanizmusokat fejlesztenek.

„Ahogy az éghajlatváltozás egyre elkerülhetetlenebbé válik, fontos és sürgősen szükséges a nemzetek részéről az erőfeszítések összehangolása.” – nyilatkozta Christiana Figueres.

Forrás: http://www.ecoseed.org