Környezetvédelem

Nincs elég pénz a veszélyeztetett fajok megmentésére

Szakértők szerint a természetvédelmi projektek sikeres kivitelezéséhez nagyságrendekkel nagyobb forrásokat kell létrehozni, ha a világ kormányai be kívánják váltani a védett területek kialakítása és a fajok pusztulásának megállítása terén tett vállalásaikat.

Környezetvédő és egyetemi kutatócsoportok figyelmeztettek, hogy a biodiverzitás megőrzésére irányuló programok finanszírozása nem kielégítő, és ha a cselekvés késik, a várható költségek növekedni fognak.

Az összes veszélyeztetett faj kihalásának elkerülése évente körülbelül 4,76 milliárd dolláros, az élőhelyük megsemmisülése, vadászat és más emberi tevékenyság által fenyegetett fajok számára védett területek felállítása és fenntartása további 76,1 milliárd dolláros áldozatot igényelnek. Bár az államok 2010-ben a Biológia Sokféleségről szóló Egyezmény (CBD) keretében megállapodtak, hogy 2020-ig jelentősen csökkentik az ember okozta fajpusztulás mértékét és fejlesztik a természetvédelmi területeket, az elmúlt két évben kevés előrelépés történt, részben azért, mert a tervezett erőfeszítések pénzügyi hátterére vonatkozó részleteket máig nem tisztázták, erre a következő, Indiában tartandó CBD találkozón kerülhet sor.

Évente több mint 80 milliárd dollár szükséges a veszélyeztetett fajok megmentéséhez.

Forrás: http://www.guardian.co.uk