Környezetvédelem

Kína újabb fajt veszíthet

Egy kínai kutatócsoport egy hónapon keresztül kutatott rücskösfarkú delfinek után a Jangce folyón - kevés eredménnyel. A kutatók csupán 380 példányt figyelhettek meg és további 172 állatot találtak hangeszközök segítségével. Legutóbb 2006-ban készült átfogó felmérés a populáció állapotáról, a mostani adatok pedig semmi jót sem ígérnek.

A rücskösfarkú delfinek populációja valószínűleg folyamatosan hanyatlik. A kutatók megállapították, hogy 2006-hoz képest a delfinek inkább előnyben részesítik az élelemben gazdag kikötőket és rakpartokat, a Jangce egyéb területein egyre ritkábban fordulnak elő.

A hajóforgalom folyamatosan növekedése azonban végveszélybe sodorhatja a populációt: a Jangce alsó folyásánál óránként átlagosan 100 hajó, bizonyos szakaszokon félóránként akár 105 hajó halad át. A delfinek túlélését biztosító hallását az ekkora “forgalom” megzavarja, az állatok egyes csoportjai ezért inkább az emberektől távol, nyugalmasabb területekre húzódva élnek, míg mások a kikötőkben maradnak. Vándorlásukat szintén megnehezíti az emberi tevékenység, így szaporodási esélyeik is csökkennek.

A kutatók pontos elemzése körülbelül két hónap múlva válik majd elérhetővé – jelentésük hozzájárul a kínai Mezőgazdasági Minisztérium rücskösfarkú disznódelfinek megmentése érdekében tett erőfeszítéseinek kidolgozásához.

Forrás: http://wwf.panda.org