Környezetvédelem

Újrahasznosítana a NASA: szemétből burkolat a fedélzeten

2013.01.06. - 15:39  |  Nincs hozzászólás

A NASA megoldást szeretne találni arra, hogy az űrhajók fedélzetén keletkező szemét ne lepje el az asztronautákat. Az egyik lehetséges megoldás az, hogy az űrhajók fedélzetén hasznosítható burkolatot készítenek a hulladékból.

A szemét utóélete nem csak a Földön jelent problémát: az űrhajókon keletkező hulladékkal is kezdeni kell valamit, hogy az ne lepje el a fedélzetet, és ne is az űrben repkedjen szemétdombként. A NASA egyik életképes megoldása az lenne, hogy a hulladékból új alkatrészeket, például burkolatot készítenének belőle.  A kutatók most egy zárt rendszer kialakításával kísérleteznek, melynek lényege, hogy újrahasznosítanák a többek között vizespalackokból, üdítők tárolására szolgáló zacskókból, és használt ruhákból álló repertoárt.

A Kaliforniában található Ames Research Center egy olyan présgépet talált ki, ami megolvasztja a szemetet, de nem hamvasztja el azt, és a mindennapi szemétből egy nagyjából 20 cm átmérőjű és kör alakú burkolatot készítenek. Ezeket az alvásra kialakított részlegekben lehetne használni sugárzás elleni védelemre, de az űrhajók más szegmensei is szóba kerülhetnek.

„A szemét kezelése egy nagyon fontos szempont azoknak, akik NASA kötelékében szervezik meg a küldetéseket, és ez több szempontból igaz az asztronautákra is”- írja a NASA. „Először is, senki sem akarja, hogy a szűk űrhajókat ellepje a szemét. Másodszor, a források rendkívül korlátozottak egy olyan csapat számára, melyek a várakozások szerint két évig fognak az űrben élni – ennyi ideig tart egy Mars-misszió. A legénység nem szabadulhat meg csak úgy a szeméttől, miközben az űrben vannak, mert az a Földön vagy akár a Holdon is landolhat – és a szemét egyben egy lehetséges fertőző is. A NASA politikája azt diktálja, hogy kerüljük el más világok megfertőzését.”

A tudóscsapat most jelenleg azt tanulmányozza, hogy a burkolatok vajon teljesen sterilizálhatóak-e a hőkezelés során – nem lenne remek ötlet baktériumokkal teli „csempékkel” kirakni az űrhajók fedélzetét. Egyben azt is megnézik, hogy ki lehet-e nyerni valamennyi vizet a szemétből, amiből ivóvizet csinálnának – utóbbi szintén kényes kérdés és nehezen hozzáférhető az űrben…

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »