Környezetvédelem

Charles herceg nem akarja, hogy az unokája kérdőre vonja

Charles herceg az ITV reggeli műsorában beszélt arról, hogy a nagyapai szerep mennyire „feltüzelte” benne a környezettudatosságot, mondván, nem akar „átadni egy mindinkább diszfunkcionális világot”. William és Kate első gyermekét várja nyárra, és Charles arról beszélt, nem szeretné, hogy az ifjú családtag majd azt vágja a fejéhez, miért nem tett többet az olyan ügyek szolgálatáért, mint a klímaváltozás.

Wales hercege a Phillip Schofield – Holly Willoughby műsorvezető párosnak nyilatkozva elmondta: „Évek óta foglalkoztat az, mennyire fontos, hogy hosszú távon gondolkozzunk a környezeti károkkal, a klímaváltozással, és minden mással kapcsolatban. Egy értelmes világban nem akarunk egy mindinkább diszfunkcionális világot hagyni az unokáinkra, és nem akarjuk magukra hagyni őket egy igazi problémával”- mondta Charles.

„Nem akarok konfrontálódni a jövőbeni unokámmal, aki azt mondja: ’Miért nem tettél valamit?’ Szóval most, hogy unokám lesz, még nyilvánvalóbb az, hogy próbálkoznunk kell, és biztosra kell menni benne, hogy amit rájuk hagyunk, az nem egy méreggel teli kehely.”

Charles számára nem újdonság az, hogy környezetvédelmi témában szólal meg: 2007-ben életre hívta a Prince’s Rainforest Group-ot, melynek keretében a világ veszélyeztetett esőerdőinek megmentésére akarnak megoldást találni. 2009-ben Koppenhágában beszélt az ENSZ egyik ülésén, míg egy évvel később Oszlóban szólalt fel egy konferencián.

Az Egyesült Államok elnöke nemrég a Time magazinnak adott interjúban beszélt a klímaváltozásról, amikor a gyerekei kerültek szóba:

„Egy szülőt mindig arra emlékezteti az, amikor nézi a gyerekei életkorát, hogy minden, amit tesz, annak szem előtt kell tartania az ő jövőjüket. Hevesen reménykedsz benne, hogy tovább fognak élni nálad, és abban is, hogy a világ jobb lesz nekik, amikor már nem vagy itt. Elkezdesz az ő gyerekeikre gondolni”- mondta Obama, akit másodjára választott meg a Time az év emberének.

„És így tovább, az olyan dolgokkal folytatva, mint például a klímaváltozás. Szerintem ennek az országnak és az egész világnak fel kell tennie néhány kemény kérdést többek között arról, hogy mit hagyunk hátra magunk után, ami a mi vállunkon nyugszik.”

Fotó: http://www.princeofwales.gov.uk/