Környezetvédelem

A posztszovjet államok ellenállnak Kiotónak

A Kiotói Jegyzőkönyv hatálya kiterjesztésének továbbra is ellenáll Oroszország, Fehéroroszország, Ukrajna és Kazahsztán. A négy állam a múlt héten tárgyalt a kérdésről Minszkben, s mindannyian megerősítették, hogy fel fognak lépni a dohai klímakonferencián elfogadott, általuk ellentmondásosnak tartott záradék ellen, mely meghosszabbította a Kiotói Egyezmény hatályát, egyben kibocsátásuk csökkentését írta elő.

A kérdéses záradék minden, a szerződés hatálya alá tartozó és iparosodottnak minősülő országot arra kötelez, hogy kibocsátásukat tartsák a 2008-2010-es időszak szintje alatt.

A legtöbb aláíró állam számára nem okoz különösebb nehézséget, hogy a 2020-ig tartó periódus alatt betartsák ezt az előírást, mivel kibocsátásuk amúgy is egyre csökken, de a volt szovjet országok még mindig fejlesztik iparukat, így a célokat csak nagy erőfeszítések árán lennének képesek elérni.

Az orosz, fehérorosz, ukrán és kazak felek mindvégig tiltakoztak a megállapodás ellen, azonban szempontjaikat nem vették figyelembe, ezért egyes vélemények lehetségesnek tartják, hogy az említett országok megtagadják a szerződés ratifikálását.

Forrás: http://www.businessgreen.com