Környezetvédelem

Johnson&Johnson a fenntartható jövő útján

A fenntarthatóság többé nem egy múló divat, az elmúlt években szépen lassan beépült mind a multinacionális, mind a kisvállalatok működésébe. A változás alól szerencsére az egészség- és szépségipar sem kivétel.

Bár ezeknél a termékeknél elsődleges szempont mindig a megbízhatóság és a hatékonyság lesz, ugyanakkor a fogyasztók egyre körültekintőbbek a termékek fenntartható voltára is. Ezt felismerte a Johnson&Johnson is, amely vállalat egy komplett programot alakított ki a környezetvédelem jegyében.

A világ majd minden országában jelenlévő vállalat célja saját bevallásuk szerint az egészséges ember és egészséges bolygó. Ehhez nemrég kiadták az „Earthward” névre keresztelt fenntarthatósági programjukat, melynek alapvető célja csökkenteni termékeik ökológiai lábnyomát.

Működésük során hét területen szeretnének változást elérni, a csomagolás mennyiségének visszaszorításában; az energiafelhasználás, az anyagfelhasználás, a pazarlás és a vízhasználat csökkentésében; termék innovációban, valamint pozitív társadalmi befolyásolásban.

Bár a J&J korábban már tett hasonló lépéseket – 2005 és 2010 között majdnem 3000 tonnával csökkentették a felhasznált műanyag csomagolóanyagokat- úgy érezték, ennél többre van szükség. Ezért 2009-ben több környezetvédelmi szervezettel összefogva kezdték el új programjukat, melyen azóta is számos külső szakértővel dolgoznak együtt, törekedve a minél nagyobb hatékonyságra.

Négylépcsős folyamaton keresztül haladnak a céljaik felé, előkészítenek, cselekednek, értékelnek, majd felülvizsgálnak. Ha minden a terveik szerint alakul, 2015-re egy jóval fenntarthatóbb vállalatként működve tudnak majd cselekedni az egészséges jövőért.